NEXUS CIMIȘLIA-SERVICII DE ASISTENȚĂ ÎN DOMENIUL MIGRAȚIEI

129Peste 400 de clienți, zeci de vizitatori și sute de întrebări, la care reprezentanții NEXUS din Cimișlia, au reușit să răspundă cu profesionalism și rapiditate într-un an de activitate. În centrul atenției instituției, este crearea de servicii inovative, competitive, ce țin de migrație.Cele peste 600 de solicitări venite la NEXUS Cimișlia pînă în prezent au cuprins: procedura de obținere a cetățeniei române, obținerea vizelor în diferite state, programul Green Card, emigrare în Canada, pensii din țara de migrație, oportunitățile de finanțare pentru antreprenori, verificarea legalității activității companiilor de recrutare a cetățenilor la muncă peste hotare.

Sergiu Andronache — director NEXUS Cimișlia
Sergiu Andronache — director NEXUS Cimișlia

” Primul an a fost cu realizări destul de mari pentru că noi am reușit să ajutăm moldovenii să atingă obiectivele lor ce țin de migrație. Am oferit suport necesar tuturor cetățenilor care au intenționat să plece sau s-au aflat peste hotare, celor care s-au întors i-am ajutat să se reintegreze în societatea noastră.Mulți cetățeni ai Republicii Moldova s-au interesat de serviciile noastre, iar pentru țară noi am devenit un pilon de bază datorită faptului că noi am reușit să acoperim 5 raioane din partea de sud a republicii: Cimișlia, Căușeni, Basarabeasca, Leova, Comrat” a menționat Sergiu Andronache-director NEXUS Cimișlia

Începînd cu anul 2017, centrul NEXUS Cimișlia oferă și servicii de asistență și consultații în domeniul migrației, precum ar fi completarea formularelor pentru emigrare, indentificarea burselor de studii, programare la ambasade și consulate, verificarea interdicției de intrare pe teritoriul Rusiei și alte servicii, care, contra unei plăți simbolice, cetățenii moldoveni sunt ajutați în problemele de migrație.

Întîlnirile în cadrul zilelor diasporei, a devenit o formă eficientă de comunicare cu migranții care revin la baștină. La început de septembrie, o astfel de întîlnire a avut loc în sediul primăriei orașului Cimișlia. 

VIDEO: Întîlnire cu migranții la Cimișlia

Pentru a eficientiza activitatea centrului NEXUS, specialiștii de aici recurg la diferite metode de promovare- comunicate în mass-media loacală, pagină pe facebook, publicarea și distribuirea da flayere, bannere și alte materiale ilustrative.

AUDIO: IRINA COROPCEANU — SPECIALIST NEXUS :

Centrul NEXUS Cimișlia a desfășurat pe parcursul anului 2017 în teritoriu o analiză a migrației. Potrivit acestor sondaje, la nivelul Administrației Publice Locale, cele mai preferate țări pentru migrațe sunt Italia, Rusia, Israel, Spania, Portugalia , iar cele mai afectate localități de fenomenul migrației de lungă durată (mai mult de un an de zile) sunt Lipoveni- 92%, Mihailovca-88%, or. Cimișlia-86%, Gura Galbenei-71%, Batîr-48%, Selemet- 46%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată