Loredana a revenit din Italia la baștină în satul Selemet, la bunici. Ea participă la prima tabără de vară pentru copii din Diasporă la nivel local din satul Selemet, raionul Cimișlia. Zeci de copii ai migranților din localitate, la fel ca Loredana, în cadrul taberei comunică cu buneii, semenii lor, cunosc obiceiurile locale, învață să vorbească în limba româna si alte limbi străine.
Prima Tabară de vară pentru copiii din Diasporă la Selemet
Tatiana Badan- primar de Selemet:
Tatiana Badan, primar de Selemet
Astăzi venim cu o inițiativă foarte frumoasă- Tabăra de vară pentru copiii din diasporă. Scopul nostru a fost de a oferi un semn de recunoștință pentru toți cei migranți plecați din localitatea Selemet- o tabără pentru copiii lor, ca acești copii cînd revin în localitatea noastră să aibă posibilitatea să frecventeze tabăra. Sigur că noi am pregătit pentru ei un șir de activități foarte interesante. Ne dorim ca ei să cunoască limba română- limba părinților.
Tabara este la a doua ediție. Anul trecut, potrivit primarului de Selemet Tatiana Badan, în tabară s-au odihnit în două schimburi peste 30 de copii ai migranților. Ei au desfășurat vizite la muzee, au învățat să țese, să facă plăcinte la țară, s-au scăldat în bazin, au avut excursii în Chișinău.
Este o tabară cu sejur de cîteva schimburi a cîte 10 zile organizate de primăria Selemet, Asociația de Băștinași „Baștina” din localitate în parteneriat cu proiectul PNUD “Migrație și Dezvoltare Locală”.
Olesea Cazacu, coordonator proiect MiDL:
Olesea Cazacu, coordonator proiect MiDL
Aș vrea să spun că această inițiativă care vine din partea autorităților locale în cooperare cu Asociația de Băștinași,este una salutabilă și se înscrie anume în contextul promovării oportunităților pe care migrația le poate aduce pentru Republica Moldova. Satul Selemet este susținut în multe inițiative de către băștinași, de către cei plecați din localitate și această tabără este ca un răspuns pentru ei, un serviciu local, pentru ca copiii și generația a doua a migranților să poată să-și petreacă timpul de vară într-un mod plăcut, interesant, util, să cunoască localitatea de baștină a părinților și să întărească legătura cu țara lor de baștină.
Migranții din satul Selemet au contribuit prin donații la construcția gardului de la Cimitirul din localitate, construcția Pieței agricole locale, sprijină activitatea echipei locale de fotbal și școala muzicală Selemet. Administrația locală a hotarît că este timpul să facă și ea ceva pentru migranții din sat- tabăra de vară pentru copiii lor.
Prima Tabară de vară pentru copiii din Diasporă la Selemet: