Cale lungă spre locuințele tinerilor medici din Cimișlia

191

 

 Medicii, tinerii specialiști din raionul Cimișlia, abandonează serviciul din motiv că nu au locuințe sau cheltuie prea mult pentru închirierea lor. În ultimii 3 ani au plecat din sistemul medical din Cimișlia peste 10 medici și asisteți medicali.

La ședința extraordinară a CR Cimișlia privind rectificarea bugetului raional pentru anul 2016 consilierii au decis să aloce 1 milion 200 mii lei pentru asigurarea cu apartamente a tinerilor specialiști de la Spitalul raional Cimișlia. Acești bani erau preconizați pentru construcția sau procurarea a trei apartamente. Pentru decizie au votat 20 din 33 de consilieri raionali.

video: Mihai Olărescu-expreședinte al raionului Cimișlia:

 

Audio: Grigore Bîrsa- consilier raional:

 

În prezent în Spitalul raional Cimișlia activează 23 de medici dintre care mai mulți de jumătate sunt de vîrstă pensionară și înaitată. Asiguraraea cu cadre medicale la Spitalul raional Cimișlia este sub 70 %.

 

Ala Popușoi, vice director al Spitalului raional Cimișlia:

Ala Popușoi, vice director al Spitalului raional Cimișlia
Ala Popușoi, vicedirector al Spitalului raional Cimișlia

Spitalul are o strictă necesitate de a avea și a atrage acești tineri specialiști, de a-I menține aici în teritoriu, pentru că deseori se adresează, dar pot să lucreze o lună, un an și apoi pleacă pentru că nu avem cu ce-i atrage. Salariile nu sunt atît de mari, cu 4000 de lei, cu greu își desfășoară activitatea. Deoarece ei fac studii cite 7-10 ani,  o bună parte din medici vin deja cu familie și foarte greu își găsesc gazdă aici. Este o strict necesitate ca să le acordăm acestor tineri specialiști locuințe.”

 

video: Valeriu Munteanu- medic Spitalul Raional Cimișlia:

 

Audio: Tudor Cara- medic, Spitalul Raional Cimișlia:

 

 

Valentin Iordache nu a mai reușit să aștepte noua locuință, promisă de CR Cimișlia. După mai mult de jumătate de an de așteptări, el a decis să plece în Chișinău. Între timp, a rămas în uitare și decizia CR Cimișlia din octombrie 2016 de a aloca 1 mln 200 mii lei pentru asigurarea cu 3 apartamente a 3 familii de tineri medici din Cimișlia.

****

Banii nu au mai fost transferați după destinație, motivîndu-se că de apartamente au nevoie și tinerii învățători, polițiști, și e nevoie de construit sau reconstruit o clădire în oraș în acest scop. Ca bază s-a luat participarea  raionului Cimișlia în cadrul proiectului Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei de construcție a Locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile. A fost identificată si clădirea din orașul Cimislia- fostul cămin al Școlii Profesionale Cimișlia.

Clădirea fostului cămin al Școlii Profesionale Cimișlia
Clădirea fostului cămin al Școlii Profesionale Cimișlia

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”20″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Cladirea pentru apartamente la tinerii specialisti” template=”default” slug=”Vezi-cum-arata-acum-cladirea-fostului-camin-al-scolii-profeionale” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

În prezent se identifică mijloace de cofinanțare la proiect din partea CR Cimișlia în valoare de peste 3 mln 200 mii lei. Acești bani se preconizează să fie incluși în noul buget raional pentru a. 2018. Situația este incertă, pentru că, potrivit Direcției raionale finanțe Cimișlia, la moment nu sunt identificate sursele acestor cheltuieli. Astfel asigurarea cu spațiu locativ a tinerilor medici din  Cimișlia se mai amînă cu cîțiva ani.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată