Implicarea comunității în controlul Tuberculozei
Tuberculoza poate fi tratată- este mesajul unui baner, situat în centrul orașului Cimișlia cu sprijinul Centrului PAS (Politici și Analize în Sanatate) din Republica Moldova. Unii atrag atenția la mesaj, alții , mai puțin, dar toti cunosc mesajul antituberculoză “Dacă tușiți mai mult de 3 săptămîni , vă adresați urgent medicului- puteți evita tuberculoza”- este un impact pozitiv al Campaniei televizate de prevenire a TB cu participarea vedetelor din Republica Moldova.

Ion Lăcătuș, pensionar din s.Gradiște, recunoaște că în anul 1957 pe cînd făcea serviciul militar în Kazahstan, s-a îmbolnăvit de plămîni cu simptome de tuberculoză. S-a tratat și astăzi are 80 de ani.
Chiar și acum 60 ani, tuberculoza putea fi tratată. Era nevoie de depistare precoce, disciplină medicală și condiții de trai adecvate- aer curat, alimentație respectivă. Astăzi TB poate fi tratată și mai bine. Știința a avansat, dar au ramas și cerințele anterioare- atitudinea pacientului vizavi de procesul de tratament, respectarea regulilor de profilaxie a TB.
În raionul Cimislia, începînd cu luna mai 2017, funcționează un Centru Comunitar de suport pentru pacienţii cu tuberculoză, situat în Policlinica raională Cimișlia. Aici activează în asamblu o echipă de specialiști, bine pregatiți în domeniu.
Familiile pacienţilor cu TB, beneficiari ai Centrului, primesc ajutoare sociale şi au fost implicaţi în diferite programe informaţionale şi educaţionale, astfel încât bolnavul de tuberculoză să fie susţinut în primul rând de către familie şi să se menţină în tratament până la vindecare.

Maria Caitaz: „Cînd vine la ambulator, adică la centrul nostru, i se acordă atît lui cît și familiei suport psihologic, suport din partea asistenței sociale, care anchetează fiecare pacient în cadrul vizitelor la domiciliu, analizînd situația materială și socială pentru a face o concluzie, un plan concret individual pentru fiecare pacient, pentru a-l putea monitoriza în continuare, de a primi tratament regulat, de a fi ajutat material sau social în caz de este necesar, pentru ca pacientul să fie încurajat, să fie alimentat, să fie încălzit, să primească tratamentul gratis și să nu avem refuzuri de tratament, abandonuri, cronizări de proces și răspîndirea bolii mai departe.”
Probleme in depistarea si tratarea tuberculozei sunt totdeauna. Este alarmant cazurile de depistare a maladiei la copii. In acest context din acest an se desfasoara o verificare a sputei copiilor in scoli.
Video: Maria Caitaz despre tuberculoza la copii:
Dechiderea Centrului comunitar de suport pentru pacienţii cu tuberculoză (CCSPTB) în raionul Cimislia (mai 2017) a fost oportună. Centrul trebuie să ajute serviciile medicale şi organizaţiile publice locale să administreze şi să efectueze mai efectiv depistarea şi tratamentul pacienţilor cu tuberculoză. El este inzestrat cu echipament performant, specialisti, transport.
În responsabilitatea colaboratorilor Centrului sunt mai multe sarcini, printre care: identificarea beneficiarilor centrului; acordarea serviciilor de consiliere psihologică, medicală, juridică pentru persoanele cu tuberculoză; efectuarea tratamentului strict supravegheat (DOT), inclusiv organizarea DOT la domiciliul pacienţilor pentru cei care nu se pot deplasa.
Audio: Vitalie Gorodnițchi – medic ftiziopneumolog
În raionul Cimișlia la momentul actual este 100% nivelul de tratare a pacienților cu TB – n-a fost înregistrat niciun caz de abandon a tratamentului în anul curent. Aceste rezultate au fost posibile graţie sporirii vigilenţei din partea specialiştilor din sector, responsabilizării angajaţilor Centrului şi conlucrării cu toţi actorii comunitari pentru asigurarea succesului în controlul tuberculozei.Monitorizarea persoanelor care s-au vindecat, comunicarea cu ei, este permanentă la Cimișlia. Drept dovadă este și tabloul din birou, dăruit de o pesoană care s-a vindecat de TB- O RADIOGRAFIE A PLAMÎNILOR cu flori si nu cu pete negre, precum a fost pe pelicula fotografiei Renghen.
Vitalie Gorodnițchi: Un cadou, care l-a cadonat o pacientă care s-a tratat cu succes. A făcut cadoul din partea ei pentru cabinetul nostru, ca o recunoaștere că noi am ajutat-o să fie sănătoasă.
Cele mai vulnerabile la TB sunt localitățile cu o pondere a populației mai mare – or.Cimișlia, satele Selemet, Mihailovca, Javgur. Aici pe parcursul a cîteva luni, în special vara, au fost desfașurate lecții, discuții cu cetățenii.

Valentina Cobzac- asistentă medicală, satul Selemet : „ducem o luptă foarte atentă cu cazurile de tuberculoză. Avem grijă ca să fie călduț la copii, să fie o igienă cît mai bună pentru a-și spăla mîinile. Ei știu ce e tuberculoza, se duc lecții pentru profilaxia tuberculozei”.
Controlul tuberculozei se poate realiza doar în conlucrare cu alţi actori din societate. Riscul de abandon persistă pe toată perioada tratamentului. O mare parte a pacienţilor necesită periodic să fie evaluaţi, să le fie identificate cauzele şi necesităţile, să le fie extins numărul de servicii acordate. Oricine poate abandona, luând în consideraţie durata tratamentului (până la 1 an în cazul tuberculozei clasice şi până la 2 ani în cazul tuberculozei multidrogrezistente), multiplele probleme sociale şi psihologice cu care se confruntă pacientul şi familia.
Există în societate încă o temere de a recunoște cazurile de îmbolnavire de TB. Toleranța fața de persoanele care se tratează, ba chiar și de cele car deja s-au tratat, este scăzută. Din acest motiv, au fost excluse multe personaje ale filmului. Ideia principală, credem că s-a pastrat- tuberculoza poate fi tratată și Centrele comunitare de suport pentru pacienţii cu tuberculoză din fiecare raion din Republica Moldova pot face acest lucru cu succes.
Jurnalist: Andrei Bargan
Grafician: Rodion Vîrlan