PESTA PORCINĂ AFRICANĂ DEPISTATĂ ÎN PĂDUREA DIN ZLOȚI

755

video:

La data de 5 decembrie 2017, Agenția pentru Securitatea Alimentelor, a primit de la laboratorul de referință din Spania- Madrid, raportul privind cazul pozitiv la pesta porcină africană a probelor prelevate de la mistreții din pădurea Zloți. În legătură cu acest caz, la 8 decembrie, a avut loc ședința comisiei pentru Situații Excepționale Cimișlia, cu privire la măsurile de eradicare și profilaxie a pestei porcine africane la mistreți.

Porivit lui Ion Dascăl, u fost luate măsuri de prevenire a răspîndirii bolii- s-a dezinfectat locul unde a fost tăiat mistrețul, s-au vizitat toți vînătorii la domiciliu și s-au examinat porcii domestici din gospodăriile vînătorilor, s-a stabilit zona infectată în raza de 8 km și localitățile țintă: Mihailovca, Hîrtop, Ialpug, Gura Galbenei, Lipoveni, Schinoșica, Zloți, Codreni și Sagaidacul Nou. De menționat că nu este pericol pentru oameni la consumarea cărnii infectate, dar este pericol de răspîndire a bolii și la animalele domestice, ce poate aduce mari daune cetățenilor.

Proprietarii de porci domestici sunt rugați să informeze secția teritorială de siguranță a alimentelor, administrația locală despre suspiciunea apariției virusului la animalele domestice.

În cadrul ședinței, a fost aprobat un plan complex de eradicare și profilaxie a pestei porcine africane la mistreți. Potrivit planului, este interzis transportarea mistreților din zonele infectate în alte zone forestiere, expedierea cărnii proaspete de mistreț, intrarea în zona infectată de pesta porcină africană. În acest context, se pune accent pe informarea populației privind profilaxia și pericolul pestei porcine.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată