ÎN RAIONUL CIMIȘLIA CREȘTE VIOLENȚA SEXUALĂ ȘI ABANDONUL LA DOMICILIU AL COPIILOR

151

Potrivit Inspectoratului de Poliție Cimișlia, în anul 2017, a crescut de 4 ori numărul cazurilor de violență sexuală, comparativ cu anul 2016. Situația este alarmantă și prin faptul că această tendință continuă.

Oleg Doni- șef adjunct al Inspectoratului de Poliție Cimișlia.
Oleg Doni- șef adjunct al Inspectoratului de Poliție Cimișlia.

“Doar în luna ianuarie 2018, deja au fost stabilite 2 cazuri de violență sexuală în satul Coștangalia, raionul Cimișlia. În ianuarie 2017 n-am avut nici un caz de violență sexuală în raion. Suntem gata, împreună cu reprezentanții societății civile și APL să ne deplasăm în sate pentru a soluționa problemele cu minorii” a menționat Oleg Doni- șef adjunct al Inspectoratului de Poliție Cimișlia.

Unul din motivele acestor abuzuri sunt și creșterea cazurilor de abandon de domiciliu al copiilor. În raionul Cimișlia, în 2017 au fost atestate 35 astfel de cazuri. Pentru a schimba acest comportament al dolescenților, e nevoie de o convergență a eforturilor la diferite nivele- tinerii, părinții, familia, pedagogii, lucrătorii medicali, preoții, asistenții sociali, polițiștii, primarii, mass-media și alți actori sociali atît la nivel local, cât și la nivel național.

Nivele ierarhice în influiența asupra comportamentului
Nivele ierarhice în influiența asupra comportamentului

Pentru a depăși situația creată, în raion, a fost aprobată o strategie de schimbare socială și de comportament în rîndul tinerilor pentru perioada 2017-2019. Conform Strategiei, au fost identificate 3 probleme prioritare în rândul tinerilor din raionul Cimișlia. Prima: numărul de consumatori de substanțe psiho-active este în continuă creșere. A două: creșterea numărului tinerilor cu tulburări psiho-emoționale și de comportament, și a treia: accesarea limitată a serviciilor de sănătate, în special a serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor.

video: Svetlana Moroz- coordonator Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor

O importanță deosebită în cadrul strategiei se acordă activităților de profilaxie a violenței în familie din partea părinților, școlii, părinților și mass-mediei. Menționăm aparte activitatea asociației tinerilor ortodocși  Valeriu Gafencu din Cimișlia  condusă de preotul Ioan Jelihovschi.

Conform ultimilor date , numărul de tineri de 10-24 de ani, din raion, constituie 13599, din ei, în mediul urban locuiesc 2889 și în mediul rural 10710. În total la serviciile de asistență socială sunt înregistrați circa 2000 de copii și tineri cu părinți plecați peste hotare. La serviciile sociale sunt înregistrați 500 de copii din grupurile de risc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată