Copii din Mihailovca, raionul Cimișlia, promovează mesaje video Non violență

164

           Elevii din  Gimnaziul ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din satul Mihailovca, raionul Cimișlia sunt printre cei mai mobilizați în  concursul mesajelor video ”aLEGE o viață fără violență”, organizat de Parlamentul Republicii Moldova în 2017. Pentru a participa la concurs, ei au expediat o înregistrare video, cu durata de cca 2 minute, în care au militat împotriva violenței. La realizarea spotului filmat de copiii din satul Mihailovca, raionul Cimișlia au participat aproape toate clasele de elevi din gimnaziu.

FLASH MOB: “Toleranța este brățara de aur”, gimnaziul Ștefan cel Mare Mihailovca

Mariana Danilov- elevă, gimnaziul Mihailovca:

Prin acest mod, noi am demonstrat că fiecare copil trebuie să fie mai disciplinat, mai ordonat, să răspundă de faptele făcute. Eu am participat la sceneta cînd am mers pe coridor și întîmplător am lovit o fetiță, i-am cerut iertare și ea m-a iertat.

Micuții au rămas impresionați de clădirea Parlamentului, spațiile legislativului, dar și de atmosfera prietenoasă în comunicare cu deputații și colegii lor la tema non violență în societate.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”22″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Galerie foto:” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″] 

 

Am hotărît să desfășurăm subiectul, deplasându-ne la gimnaziul din localitate, pentru a afla ce i-a motivat pe copii să participe la concurs și ce impresii au de la această acțiune civică. I-am surprins în timpul lecțiilor. Ei ne-au mărturisit că anume din viața școlară s-au inspirat pentru secvențele din filmuleț.

 

Video: Ana Grib, elevă cl. 8-a, gimnaziul Mihailovca:

 

Audio: Alexandrina Grib- elevă, gimnaziul Mihailovca:

 

Veceaslav Grib- elev, gimnaziul Mihailovca

La școală ne învață să nu ne batem cu colegii și să vorbim frumos. Trebuie să ne adresăm frumos, să ne comportăm frumos, să vorbim frumos cu toții.

Evident că,  micuții au avut nevoie și de ghidarea profesorilor în producerea lucrărilor privind viziunea tinerei generații în combaterea fenomenului violenței.

 

 

Directoarea gimnaziului Larisa Arhirii susține că în prezent e mult mai greu de educat copiii în școală. Nu se permite aplicarea sancțiunilor fizice pentru cei neascultători și e nevoie de metode de convingere în educația non violență în familie și în școală.
 

 
 Alături de elevii din Mihailovca, raionul Cimișlia în   concursul mesajelor video ”aLEGE o viață fără violență”, organizat de Parlamentul Republicii Moldova în anul 2017  au fost și elevi, profesori din diferite instituții de învățământ din municipiile Chișinău, Hâncești, Soroca și raioanele Anenii Noi, Grigoriopol, Florești, Fălești . Cele mai multe mesaje au fost trimise de copiii originari din Florești și Hâncești.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată