IERI ȘOMERI, ASTĂZI ÎN ECHIPA SERVICII PUBLICE CIMIȘLIA
Primăria orașului Cimișlia, are o experiență demnă de urmat în angajarea șomerilor în cîmpul muncii. Potrivit Hotărîrii nr.1121 din 14 octombrie 2004, pentru aprobarea procedurii de antrenare a șomerilor la lucrările publice remunerate și în baza unui contract dintre primărie și Agenția pentru ocuparea Forței de Muncă Cimișlia, s-a format în subordinea directă a primăriei, un grup de circa 10 persoane din rîndul șomerilor și, parțial, al pensionarilor.
Echipa are brigadier și sub coordonarea primarului, are grijă de spațiile verzi din oraș. menține în ordine centrul orașului, îndeplinesc lucărări de salubrizare și amenajare a teritoriului localității.
Angajații dețin carnete de muncă, dispun de poliță de asigurare medicală, indemnizații de concediu și alte prevederi legale. Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Cimișlia, le plătește foștilor șomeri o îndemnizație de 30 % din salariu mediu lunar pe Republica Moldova ( 1525 de lei pentru persoană fizică, fără impozitare), iar Primăria orașului Cimișlia- un salariu lunar de 1080 pînă la 1640 lei pentru persoană cu impozitarea respectivă. Astfel, foștii șomeri, actualmente angajați în cîmpul muncii, primesc lunar nu mai puțin de 2500 lei.
“Lucrez de două luni de zile în această echipă. Am fost 12 ani șomer. Am auzit de acest lucru de la prieteni, am venit și m-am angajat. Sunt mulțumit. Am primit primul salariu 966 de lei din partea primăriei, plus 1525 lei din partea Agenției pentru Ocupare Forței de Muncă Cimișlia. În total, circa 2500 de lei pe lună am primit.”
****
Valentinei Lupari din orașul Cimișlia, i-au propus să se angajeze în acest grup de servicii publice, specialiștii Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă din Cimișlia. Activează aici deja de 2 ani de zile – din martie 2015.
Oleg Răileanu este șomer din satul Javgur. Are 51 de ani. Pe timpuri a lucrat șofer tractorist. Are 5 copii și lucrează cu ziua. Spune că ar accepta să lucreze într-o echipă de salubrizare.
Și Raisa Doni, pensionară din satul Gura Galbenei, susține că ar încerca să lucreze într-o echipă de salubrizare, fiindcă are o pensie de doar 650 de lei:
“Am să mă duc și am să dau întrebarea la primăria Gura Galbenei. Dacă va fi așa ceva, mă duc. Cu 1000 de lei nu faci multe, dar te mai descurci.”
Cetățenii orașului Cimișlia, apreciază efortul echipei de salubrizare, compusă din foști șomeri și pensionari, dar îndeamnă Administrația Locală să nu uite și de “subotnice”- un fel de voluntariat în curățarea localităților.
Primăria orașului Cimișlia, intenționaează să mărească acest grup de salubrizare pînă la 15 persoane și să-l doteze cu echipamente și mecanisme de lucru.
Experiența orașului Cimișlia în antrenarea șomerilor în lucrări publice, deocamdată este preluată de doar 6 primării din cele 23 ale raionului Cimișlia.
“De fapt, lucrările publice sunt o măsură activă remunerată. Se fac astfel de lucrări nu doar în primăria Cimișlia, dar se fac și în alte primării, unde primarii înțeleg că au foarte puține locuri de muncă în localitate- școala, grădinița, poșta- un procent foarte mic, comparativ cu numărul populației aptă de muncă. Cînd încercăm măcar pe cîteva luni de zile să-i angajăm, noi facem un plus foarte mare – noi îi reținem acasă, pentru că vor avea un anumit salariu, chiar bunișor. Din partea agenției, noi achităm 1550 de lei și primăria 1000 de lei. Partea noastră nu este impozitabilă, partea primăriei este impozitabilă, adică munictorul dacă ar lucra o lună de zile, persoana ar avea peste 2000 de lei. Este un salariu bunișor. Este și un plus valoare pentru că primăria oricum fac anumite lucrărări publice necalificate.”
Această activitate poate soluționa două probleme sociale- angajarea în cîmpul muncii a șomerilor și amenajarea localităților.