ÎN CĂUTAREA UNUI LOC DE MUNCĂ PESTE HOTARE

562

 

 

Centrul Nexus Cimișlia în luna martie a realizat un sondaj în primăriile raionului Cimișlia privind nivelul migrației peste hotare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă.

Analiza chestionarilor, a arătat că populația raionului Cimișlia, în special migrează cel mai mult în cîteva țări: Italia, Rusia, Israel, Spania, Portugalia.

Top  5 țări de destinație  a migranților din raionul Cimișlia:

 Localitatea/ locul 1 2 3 4 5
Cimișlia Italia Rusia Israel Portugalia  Alte țări
Batîr Rusia Italia Israel Portugalia Franța
Gura Galbenei Israel Rusia Spania SUA Italia
Lipoveni Rusia Italia Portugalia Israel Alte țări
Mihailovca Italia Rusia Israel Portugalia Spania
Selemet Italia Rusia Portugalia Israel Franța

Structura migranților în profilul de gender este circa 40 % femei și 60 % bărbați. Vîrsta persoanelor variază între 18 și 45 de ani.

Profilul gender al migranților din raionul Cimișlia:
 

Analiza datelor privind perioada de timp cît se află migranții peste hotare la muncă, denotă faptul că prevalează numărul de persoane care migrează pe o perioadă mai mare de un an. Unii din ei, cu regret, înclină să rămînă peste hotare pentru totdeauna.

Cei care migrează sezonier sunt în vizorul centrului NEXUS Cimișlia și urmează la revenire să le ofere o consultanță cum ar putea dumnealor să se încadreze în cîmpul muncii în localitățile de baștină, sau să deschidă o afacere personală.

Sergiu Andronache
Sergiu Andronache- director NEXUS Cimișlia

Sergiu Andronache: Un scop de bază este de a susține migrația circulară. Toți migranții care se reîntorc în țară, noi le oferim orice suport ceea ce ține de încadrearea în societate dacă au fost plecați pe o perioadă mai lungă de timp, deschiderea unui business în cazul în care vor să deschidă business noi oferim suportul necesar pentru un startup, procedura și pașii care urmează a fi întreprinși pentru a-și deschide business și în care direcție să meargă pentru a fi un business de succes în Republica Moldova.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată