VIZITA REPREZENTANȚILOR GERMANIEI ÎN SATUL MARIENFIELD

40

La sfîrșitul lunii august, satul Marienfeld din raionul Cimișlia, a fost vizitat de către Florian Seitz- șef adjunct al misiunii ambasadei Republicii Federale Germania la Chișinău și Hartmut Koschyk – membru al Bundestagului german. Scopul vizitei a fost de a se familiariza cu istoria localității Marienfeld, fondată în 1910 de către germani. De acest fapt, amintește un monument în centrul localității, inaugurat în 2011 cu ocazia împlinirii 100 de ani ai satului Marienfeld la inițiativa doctorului german Artur Schaible-născut în această localitate.

 

Piatră funerară în memoria germanilor decedați în satul Marienfeld

Despre cultura și istoria germanilor care au locuit în localitate vorbește și cimitirul satului, unde s-au păstrat pietrele funerare ale nemților care au decedat în perioada anilor 1910-1940. În pofida timpurilor, inscripțiile de pe monumente s-au păstrat, iar ulterior aici a fost extins cimitirul satului.

În centrul satului s-a păstrat și clădirea fostei biserici luterane. Clădirea are peste 100 de ani. Recent, o parte din ea a fost reconstruită și servește drept cămin cultural. Cealaltă parte a clădirii ar putea servi drept local pentru un muzeu al satului, unde s-ar regăsi fotografii, filme, cărți, unelte ale germanilor care au populat localitatea pînă în 1940. Ambasada Germaniei la Chișinău este predispusă să sprijine un asfel de proiect.

Biserica luterană germană, acum cămin cultural în satul Marienfeld

În localitate s-au păstrat și unele case din perioada germanilor care au locuit, olane ale acoperișurilor și beciuri din cărămidă produse la fabrica de cărămidă care a existat în Marienfeld pînă în 1940. Oaspeții au vizitat un astfel de beci la locuitorul satului Petru Dubceac.

Beci construit de germani în satul Marienfeld

Localitatea Marienfeld este deseori vizitată de către cetățenii germani. La invitația asociației germanilor basarabeni, odată la 2 ani, participă la congresul  asociației și locuitori din satul Marienfeld.

Satul Marienfeld este una din localitățile Basarabiei de sud unde au locuit germani. Localitatea a fost fondată de către 50 de familii germane în 1910, iar în anul 1940 au fost repatriați în Germania.

Intrarea în satul Marienfeld

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată