VIȚA DE VIE – PASIUNEA LUI DUMITRU BULIGA DE LA GURA GALBENEI

1.538

VIȚA DE VIE – PASIUNEA LUI DUMITRU BULIGA DE LA GURA GALBENEI

De 9 ani de zile, Dumitru Buliga, din satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia, împreună cu soția și cei 3 feciori ai săi, și-au legat destinul de vița-de-vie. La început, în 2008, au sădit două hectare de soiul Moldova, mai tîrziu au sădit și o livadă de meri de două hectare, iar acum 3 ani, s-au extins cu încă circa două hectare de viță-de-vie, soiul Moldova.

Familia Buliga: Simion, Dumitru, Maria și Denis

Muncesc mult, dar și rezultatele sunt pe potrivă. Anul trecut, ei au obținut peste 38 tone de struguri de masă de pe cele două hectare cultivate, adică cîte 19 tone la hectar. Cea mai mare parte a roadei au realizat-o la un preț de 4 lei per kg, unui businessman din Tiraspol, care dispune de frigider, restul, mai măruntă, cu un preț de 2 lei per kg- localnicilor. O soluție ar fi, potrivit lui Dumitru Buliga, asocierea cu alți viticultori din regiune.

VIDEO: DUMITRU BULIGA- VITICULTOR, SATUL GURA GALBENEI

 Astăzi, cumpărătorul nu doar procură producția, ci și dorește să vadă cum a fost crescută, cu ce chimicate a fost tratată pe parcursul anului. Practic, aproape întreg anul, la vița-de-vie este de lucru, susține Dumitru Buliga.

Dumitru Buliga-viticultor, satul Gura Galbenei
Dumitru Buliga-viticultor, satul Gura Galbenei

DUMITRU BULIGA:

Lucrările agricole nu se termină cu recoltarea strugurilor. Îndată, prin luna noiembrie, introducem îngrășăminte organice- băligar. Apoi arăm via. Prin martie desfășurăm tăierea în uscat. Toată vara desfășurăm operații în verde- rărirea lăstarilor, copilitul, rărirea strugurilor, retezarea lăstarilor. Prin septembrie- începutul lui octombrie, încheiem sezonul cu recoltarea strugurilor. Pe sezon, desfășurăm pînă la 12 stropituri contra bolilor și dăunătorilor.

 7 SFATURI PENTRU VITICULTORI DE LA DUMITRU BULIGA DIN SATUL GURA GALBENEI (VIDEO)

La sădirea primelor 2 hectare de viță-de-vie Moldova, femierul a beneficiat de o subvenție de la stat a cîte 35 mii lei per hectar, iar la sădirea recentă a 1,8 hectare de viță-de-vie, deja nu a beneficiat de subvenție, fiindcă la moment nu avea documentele pentru terenul respectiv. În prezent, Dumitru Buliga, reinvestește toți banii obținuți din activitate.

AUDIO: DUMITRU BULIGA- VITICULTOR, SATUL GURA GALBENEI

Un sprijin esențial în afacerea sa este familia- feciorii și soția. Cel mai mic, Simion, a absolvit anul curent 12 clase și a susținut examenul de Bacalaureat. Intenționează să-și continuie studiile la Universitatea Agrară din Moldova.

VIDEO: SIMION BULIGA- FIUL MAI MIC AL FERMIERULUI


 

AUDIO: DENIS BULIGA- FIUL MAI MARE AL FERMIERULUI

Maria Buliga
Maria Buliga, soția fermierului

Maria Buliga:

Cînd se începe ruptul în verde, toată familia e pe deal. Două-trei  luni de zile, pînă la sfîrșitul lui august cînd se rărește lucrul și se încep strugurii a coace. La păzit trenuie mai puțină lume. 

 

Fermierul Dumitru Buliga, mereu experimentează. El intenționează să planteze un teren cu viță-de-vie Moldova dar la carcasă. Dorește să mai procure cîteva hectare de teren din preajmă pentru a cultiva și alte soiuri de viță-de-vie.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată