Primul Campionat al Moldovei la curse de cai la Cimișlia

849

Cimislienii au debutat cu brio la Primul Campionat al Moldovei la cursele de cai

Cei mai puternici și rapizi cai din țară au fost premiați la Campionatul Moldovei, desfășurat la Cimișlia îndata de 10 septembrie 2023. Evenimentul a fost organizat de către Asociația Obștească ”Cal bălan de Bugeac” și primăria or.Cimișlia. Zeci de particiapnți, dar și vizitatori au avut parte de o vreme bună, atmosferă de concurență și distracții pe măsură.

Cimișlianul Vasile Gasan a participat la cursa cailor pînă la 2 ani cu un atelaj numit sulky (salki ) și a ieșit învingător- locul 1, pentru care a primit diplomă, cadouri, iar calul pe nume Bazalt, s- a învrednicit de o manta cu inscripții. Anatoie Donici a venit din Drochia și a obținut locul doi la această competiție. El menționează că acest sport i-a adus mulți prieteni și emoții pozitive la mai multe competiții Organizatorii spu că participanții au venit din mai multe regiuni ale Moldovei- din Transnistria, Florești, Drochia, Comrat, Taraclia, Basarabeasca, Cimișlia.

Un interes deosebit a trezit cursa la galop a călăreților. Mai mulți cai, încălecați de către călăreți numiți jochei,mai în glumă aici la Cimislia numiti indieni basarabeni, au parcurs la galop o distanță prestabilită pe hipodromul din Cimișlia. Toți învingătorii au fost din Cimișlia.

În intervalul competițiilor, pe hipodromul din Cimișlia s-au organizat starturi vesele- pocnitul din bici, trasul obozului de către tineri, au fost cîntece și dansuri populare. Campionatul Moldovei la curse de cai Cal Bălan de Bugeac este la prima ediție. Anterior s-au desfășurat doar competiții. La concurs au fost premiați 15 participanți.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată