Peste 50 de deținuți din Penitenciarul nr.3 Leova au participat la o simulare a procesului de vot

Peste 50 de deținuți din Penitenciarul nr.3 Leova au participat la sfârșit de august 2018 la o simulare a procesului de vot pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova de la anul viitor.

1.082
educatie electorala in penitenciarul nr 3 din Leova
Educaţie electorală în penitenciarul nr. 3 din Leova

Acțiunea a avut drept obiectiv familiarizarea deținuților cu particularitățile sistemului electoral mixt și s-a desfășurat în cadrul proiectului “Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” (EDMITE), implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și a Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Andrei Bargan şi Victoria Ignat explică particularităţile votului mixt la penitenciarul din Leova
Andrei Bargan şi Victoria Ignat explică particularităţile votului mixt la penitenciarul din Leova

Președintele Asociației Obștești PROSPECT din or. Cimișlia, Andrei Bargan, coordonator local, a prezentat succint proiectul, iar Victoria Ignat, consultanta pentru managementul granturilor PNUD, a vorbit despre Programul de Granturi Mici, parte componentă a proiectului EDMITE, și acțiunile celor 12 ONG-uri din Moldova implicate în program.

Reprezentanţii CEC la penitenciarul nr.3 din Leova
Reprezentanţii CEC la penitenciarul nr.3 din Leova

Alexandru Berlinschi, șeful Direcției Management Alegeri în cadrul Comisiei Electorale Centrale (CEC) și Valentina Scobici, consultantă principală în Direcția comunicare, relații publice și mass media a CEC au venit în fața participanților cu explicații privind particularitățile alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 în Republica Moldova, desfășurate în baza sistemului electoral mixt. Persoanele în detenție s-au dovedit a fi destul de active în cadrul atelierului. Ei au adresat un șir de întrebări despre modul cum are loc numărătoarea voturilor, cum se validează buletinele de vot, ce fac deținuții cărora le-au expirat buletinul de identitate, cum va participa Diaspora în alegeri, cum pot ei să se întâlnească cu candidații etc.

Sistemul electoral mixt
Sistemul electoral mixt

Exercițiul practic ”Simularea procesului de vot în penitenciar” a trezit un viu interes pentru participanții atelierului. Ei s-au împărțit pe roluri: membri ai Biroului Electoral al secției de votare cu urna mobilă, operatori care verifică datele din buletinele de identitate, observatori și alegători cu diferite situații, de exemplu, buletin de vot completat greșit, nepliat înainte de a-l introduce în urnă, alegător cu probleme de vedere și însoțit de cineva, două persoane în cabina de vot, refuzul de a lua un buletin ș.a.m.d. Situațiile au fost simulate și apoi analizate de participanți cu ajutorul explicațiilor de rigoare ale experților prezenți la exercițiu.

Persoanele în detenție au primit Ghiduri informative electorale pentru alegerile parlamentare, broșuri despre procesul electoral din Republica Moldova, postere cu schema sistemului electoral mixt elaborate și urmează ca, în viitorul apropiat, să explice și celorlalte persoane deținute drepturile lor de a participa la vot conștient, informat și conform legislației în vigoare. Deținuții din Republica Moldova participă la alegeri prin intermediul urnelor mobile cu folosirea temporară, doar pe parcursul exercitării votului, a buletinului de identitate, eliberat din dosarul personal din penitenciar. Votul este personal, direct și secret. În Penitenciarul de tip închis nr.3 din Leova își ispășesc pedeapsa circa 380 de persoane.

Ghidul informativ electoral- Alegerile Parlamentare 2019, poate fi descărcat aici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată