Soții Raisa și Vladimir Vîrlan din orașul Cimișlia, au un stagiu de muncă de circa 60 de ani, dar continuă să mai lucreze. Peste 90 % din pensie, ei cheltuie pentru medicamente și servicii comunale. Vestea că pensionarilor care continuă să lucreze după pensionare li se vor recalcula pensiile pe care ei le primesc, reieșind din stagiul de cotizare suplimentară, i-a bucurat mult.
Guvernul a aprobat recent, un proiect de lege în acest sens. Proiectul reprezintă o nouă etapă în realizarea reformei sistemului de pensii din Republica Moldova și are ca scop să aducă echitatea. Raisa Vîrlan, profesoară de biologie și chimie din orașul Cimișlia, s-a pensionat în anul 1997, dar a continuat să lucreze până în anul 2013. Ea speră că proiectul de lege o va ajuta să recalculeze pensia.
La prima etapă, conform proiectului, vor fi recalculate pensiile celor care au munci încă 15 ani după pensionare. La moment, este vorba despre persoanele care s-au pensionat până în anul 1999. Aceștia, de anul viitor vor avea o pensie dublă faţă de cea pe care o primesc acum. Ulterior recalcularea se va face şi pentru celelalte categorii, în funcție de stagiul lor de cotizare suplimentar.
Petru Lungu din satul Ialpujeni, a lucrat peste 35 de ani și are o pensie de circa 1200 de lei. Pensionarii de la sate sunt bucuroși că este o posibilitatea de a mări pensia, dar deseori ei nu mai au un loc de muncă după pensie.
Potrivit calculelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de recalcularea pensiei, în 2019, vor beneficia peste 2.500 de persoane, cu o majorare mai mult decât dublă a pensiei medii – de 2,3 ori, de la 2.048 lei la 4.770 de lei, iar în 2020 – peste 5.500 beneficiari, tot cu o dublare a mărimii medii a pensiei, de la 1.900 la 3.765 de lei.
Articole asemănătoare