O COMBINA INLOCUIESTE PESTE 100 DE PERSOANE LA RECOLTAREA STRUGURILOR

Recoltarea strugurilor este în toi în Gospodăria Agricolă “Cimișlia”.

1.907

Video:

Zilnic pe podgoriile viticole sunt antrenati peste 80 de lucratori la culesul strugurilor. Fiecare din ei reușește sa adune pe zi cca 500 de kg de chihlimbar, aceasta ar constitui 40-50 tone pe zi, ne spune agronomul intreprinderii Nicolae Gujuman. Cu toate acestea , daca nu ar fi combina pentru recoltarea mecanizată a strugurilor, întreprinderea ar pierde simțitor din roadă.

NICOLAE GUJUMAN, agronom:

Combina recoltează în jur de 70-80 de tone. Dacă în mediu, un lucrător culege manual până la 500 de kg, rezultă că avem 130-140 de lucrători care sunt înlocuiți de combină.

Recoltarea mecanizată este o soluție pentru a depăși lipsa brațelor de muncă și a spori productivitatea. Actualmente viticultorii sunt presați de timp. Strugurii după ploi sunt afectați de boli.Viticultorii sunt bucuroși că datorită combinii vor reuși să recolteze roada la timp.

ANDREI COBÎLAȘ, viticultor:

Acum nu e cum era cândva ca să iasă școlile la cules strugurii, iar noi avem peste 100 de ha de viță-de-vie. Noi fără combină posibil să nu reușim și vor rămâne strugurii pe camp. Vedeți că deja începe să se strice că e moale la coajă. Trebuie urgent de recoltat.

ANA VULPE, viticultoare:

Erau copiii și ne ajutau, ei erau mai rapizi, iar noi suntem în vîrstă și nu mai avem putere. Este combina și noi care-am mai rămas. Tineret nu prea vine, toți se duc peste hotare.

Principiul de recolare mecanizată al strugurilor se bazează pe scuturare. Bobițele de pe ciorchine se scutură, find lovite de un sistem de vibrare, cad pe o bandă care le transportează în bunchere. Ciorchii rămân pe butuc cu bobițele verzi sau mucegăite, iar frunzele sunt evacuate de ventilatoare. Combinerul Mihail Muscalenco, activează de 6 ani și afirmă că recoltarea este dirijată digital, pierderile sunt minime, iar randamentul este destul de înalt.

MIHAIL MUSCALENCO, combiner:

Totul este computerizat. Fiecare sort de struguri are programul său. Soiul Pinot este mai moale și sunt necesare un număr mai mic de vibrații. I-am dat 480, iar la alt sort 520 de vibrații ca să nu rămână pe tufa pentru că oamenii s-au chinuit, au prășit-o și au stropit-o. Eu înlocuiesc 100 de oameni pe zi. Recoltez 100-110-120-130 tone pe zi.

Dacă pentru cimișlieni, recoltarea mecanizată a strugurilor este ceva inovativ, apoi astfel de combine în lume sunt uilizate din anii ’70. Prețurile variază de la diferiți producători, iar o combină second-hand ajunge la 150 mii de euro și poate fi răscumpărată potrivit specialiștilor în 4-5 ani pe o spurafața de circa 100 de hectare. Agrofirma Cimișlia, deja arecoltat peste 100 de hectare de struguri din cei circa 200 pe care îi deține. La fabricile de vinificație, s-au transportat circa 1000 tone de struguri, iar roada medie constituie 95 quintale la hectar.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată