Comerţ stradal cu mărci de lux
Haine, încălţăminte sau parfumuri cu denumiri de branduri internaţionale de lux pot fi achiziţionate la Chişinău, chiar pe marginea străzii. Majoritatea consumatorilor le cumpără pentru preţul accesibil, conştienţi de faptul că produsele respective nu sunt originale, fără însă a-şi pune problema că acestea ar fi contrafăcute şi puse ilegal în vânzare.
Comercianţii îşi justifică încălcarea legislaţiei prin faptul că este singura soluţie pentru a câştiga un ban acasă. Între timp, companiile internaţionale se judecă în instanţele din R. Moldova cu agenţi economici, inclusiv din Piaţa Centrală, care le utilizează fără vreun drept mărcile.
Toate obiectele de proprietate intelectuală, inclusiv mărcile comerciale, care constituie semnele distinctive ale unui produs, nu sunt altceva decât proprietate privată. Respectiv, utilizarea acestora în lipsa unui acord al titularului de drept este o încălcare care se sancţionează atât contravenţional, cât şi penal.
Pentru a-şi proteja brandurile, companiile internaţionale trebuie să-şi înregistreze la Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) drepturile asupra mărcii comerciale pe teritoriul R. Moldova. În acest fel, titularul mărcii înregistrate are dreptul exclusiv de a dispune de marcă şi de a o folosi. De asemenea, are dreptul de a interzice folosirea mărcii de către alte persoane pe teritoriul R. Moldova.
La modul practic, chiar dacă multe companii cunoscute, precum Adidas, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Hugo Boss, Louis Vuitton sau Trussardi, şi-au înregistrat în R. Moldova drepturile asupra propriilor mărci, pe piaţă pot fi achiziţionate produse falsificate, purtând semnele distinctive ale acestora, şi comercializate la preţuri semnificativ mai mici.