MONUMENT ÎN MEMORIA CIMIȘLIENILOR DECEDAȚI DIN CAUZA FOAMETEI DIN 1946-1947

24

VIDEO:

La Cimișlia a fost înălțat un monument în memoria cimișlienilor decedați din cauza foametei din anii 1946-1947. Memorialul reprezintă un complex de cruci, ridicate în cimitirul vechi al orașului, care va aduce aminte generatiilor noi despre o filă tristă din istoria neamului- foametea, care a luat viața a peste 760 de cimișlieni în iarna anului 1946.

La deschiderea și sfințirea complexului de cruci au participat cei care au contribuit nemijlocit la construcția monumentului, primarul orașului Cimișlia- Gheorghe Răileanu, cetățeni de rind, dar și cei care au trăit în timpul foametei.Cei din urmă își amintesc cu durere în suflet despre acele timpuri.

Monumentul în memoria celor decedați în timpul foametei,  a fost construit cu ajutorul unor oameni de afaceri din orașul Cimișlia, care au contribuit cu materiale de construcție , dar și cu sprijinul financiar al cetățenilor în sumă de peste 3500 de lei. Totuși, cimitirul, unde sunt îngropați locuitorii orașului Cimișlia care au murit din cauza foametei nu a fost îngrijit de nimeni.

Cetățenii orașului prezenți la manifestare au rămas dezamăgiți de faptul că majoritatea cimișlienilor au uitat de strămoșii lor care au construit orașul și au transormat cimitrul unde își duc somul de veci într-o gunoiște.

Monumentul în memoria celor decedați în timpul foametei din anii 1946-1947, din orașul Cimișlia este al șaselea în raion. Astfel de  memoriale au fost construite pînă în prezent și în satele Ciucur Mingir,  Ialpujeni, Selemet, Porumbrei și Cenac

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată