GUNOIȘTEA DIN CIMIȘLIA ESTE SUPRAÎNCARCATĂ

970

Capacitatea depozitului de gunoi din orașul Cimișlia, nu mai permite depozitarea deșurilor și ca rezultat avem împrăștiate deșeuri, pungi de polietelen pe hectare de teren adiacente, exact la intrarea în orașul Cimișlia din direcția Basarabeasca.

Video: Ilian Cașu, sursa: facebook.com

De peste 10 ani se încearcă soluționarea problemei cu implicarea Administrației Publice Locale, ministerelor de resort. Abia în acest an, se pare că se întrevede o schimbare de situație. Domnul primar de Cimișlia- Gheorghe Răileanu, în cadrul unei  emisiuni la televiziunea locală, a menționat că deja s-au alocat din bugetul local 1 milion 500 mii lei pentru recultivarea gunoiștei existente și stocarea temporară a deșeurilor pe un alt teren, în preajma stației de epurare a apelor reziduale.

 

 [wowslider id=”20″]

 

Video: Gheorghe Răileanu-primarul orașului Cimișlia.

Stocarea la noua groapă de gunoi va fi temporară (5-7 ani), până când va fi contruită în preajma orașului Cimișlia o platformă regională de stocare și prelucrare a deșeurilor, pentru câteva raioane, conform Strategiei de Dezvoltare a Managementului Deșeurilor în Republica Moldova. Construcția se preconizează de a fi desfășurată cu sprijinul finanțatorilor străini.

Epopeea platformei regionale de deșeuri Cimișlia continuă. La ședința de dare de seamă a ADR Sud, s-a menționat că studiul de fezabilitate a Platformei Regionale Cimișlia, finanațat de ambasada Cehiei, nu e finalizat, și deci finanțarea e sub semnul întrebării.

 
Video- Tatiana Aramă, șefa secției planificare ADR Sud.

Deocamdată, cimișlienii urmează să gestioneze deșeurile în condiții grele . Noile gropi de deșeuri temporare au o capacitate limitată și locuitorii sunt mobilizați de către Serviciul Public Cimișlia să sorteze deșeurile, iar cele vegetale și animale să le depoziteze aparte la gropile de compost.

 

Ion Cebanu- consilier local Cimișlia:

Este sigur că este o situație foarte gravă, ce ține de strada Eminescu, cele două tomberoane mari, apoi săptămâna trecută am fost martor când autocamionul special a venit, a luat deșeurile care erau, peste jumate de ora- o oră, deja erau crengi, viță de vie, flori…Stimați cetățeni, toate acestea puteți să le scurtați, să le legați, poate alt cetățean are nevoie de ele pentru foc sau altceva.

Întreprinderea Servicii Publice Cimișlia îndeamnă cetățenii să nu arunce gunoiul în afara locurilor amenajate, iar răufăcătorii să fie pedepsiți.

 

Lunarul de salubrizare anunțat de primăria Cimișlia, în perioada 20 martie-20 aprilie 2018, va fi încă o încercare pentru depozitul de deșeuri Cimișlia, supraîncărcat la maximum. Culmea ar fi când deșeurile ar baricada șoseaua Basarabeasca Cimișlia. Administrația Locală și serviciile de resort ar urma să se sesizeze de acest pericol.

1 Comentariu
  1. Rodion Vîrlan spune

    Deocamdata, problema depozitului de deseuri la Cimislia trece de pe un an la altul (peste 10 ani). Problema e mai globala- raional si chiar regionala.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată