A ÎNCEPUT RECULTIVAREA GROPII DE GUNOI DIN CIMIȘLIA

61

Epopeia gropii de gunoi din Cimișlia pare că se incheie.  Timp de câteva decenii ea a activat fără o autorizație de la Centrul de Sănătate Publică, era supraîncarcată și nu corespundea cerințelor unui poligon de deșeuri solide. Plus la acesta nu era îngrădită și sacoșele de polietilenă erau împraștiate pe zeci de hectare agricole și de pașune din preajmă. Deseori, pe timp de ploaie, gunoiul ajungea sa fie stocat chiar pe traseu Basarabesca Cimislia. Gropa de gunoi din Cimislia era o carte de vizită de prost gust pentru oras si deseori administratia locală a  localității era criticată în mass media și rețelele sociale.


 

La sfirsit de  mai 2018 a inceput recultivarea ei. La licitatie din 5 firme participante a cistigat S.C. “NISPROFCON” , care a propus cel mai avantajos prêt- 1 mln 99 mii lei in loc de suma din caietul de sarcini- 1 mln 500 mii lei.  Potrivit contractului de antreprenoriat al primariei Cimislia din 27 martie 2018 ,   firma S.C. “NISPROFCON”  urmeaza in decurs de lunile mai- iunie 2018 sa recultiveze poligonul existent de deseuri menajere din or.Cimislia. In acest scop se va nivela suprafata gropii de gunoi, apoi va fi   acoperita cu un strat compactat de argila de cca 75 cm,  plus unul de 25 cm de ciornozeom,  pe care va fi semanat iarba. Pe suprafata acestui “sarkofag” vor fi instalate  28 de tevi pentru esapamentul gazelor formate in rezultatul putrefactiei deseurilor compactate si 2 fintini de supraveghere a calitatii apelor subterane formate sub groapa de gunoi conservata.

Recultivarea gunoiștei din orașul Cimișlia
Recultivarea gunoiștei din orașul Cimișlia

Audio: Anatolie Moțpan- excavatorist

 

Grigore Cozaru - conducător auto
Grigore Cozaru – conducător auto

Grigore Cozaru: În timpul de față aducem lut să recultivăm gunoiștea. Punem un strat de un metru de lut și după asta aducem pămînt negru să acoperim gunoiștea fiindcă gunoiul ajunge și pe câmpurile din preajmă. Ne străduim să fie mai curat. E foarte mult pământ de adus, ne gândim în 30 de zile să finalizăm lucrarea, depinde cum va fi timpul. Dacă va ploua nu vom putea lucra.

 

Proiectul de recultivare, potrivit primarului de Cimislia Gheorghe Raileanu, este efectuat de institutul de proiectari  IPROCOM din Chisinau, si are aviz pozitiv din partea ministerelor de resort. Temporar, pe o perioadade 3-5 ani, deseurile solide din Cimislia , vor fi stocate in gropile de beton, preconizate cindva pentru stocarea milului obtinut de la purificarea apelor riziduale, de linga Statia de epurare din Cimislia, situata intre localitatile Cimislia si Bogdanovca Veche. Ulterior aceste deseuri vor fi stocate in Poligonul de deseuri temporar care se face alaturi prin unirea si adincirea a 4 gropi de celeasi dimensiuni. Astfel, lutul scos din ele se foloseste la recultivarea Gropii de gunoi de la intrarea in orasul Cimislia dinspe Basarabeasca, iar groapa obtinuta va servi pentru  poligonul temporar de stocare a deseurilor solide din Cimislia.

Potrivit Strategiei de management al deseurilor solide din regioune de Sud a Republicii Moldova, in regiunea “fostelor fazende”  pe traseul Cimislia Mihailovca va fi construit un polygon de deseuri regional, unde urmeaza a fi aduse, separate si prelucrate, deseurile din raioanele Cimislia, Leova, Basarabeasca si Comrat. Proiectul este déjà elaborate si acum se identifica sursele banesti pentru realizarea lui, in special, de la Banca Europeana de Dezvoltare. Pina atunci orasul Cimislia a hotarit sa se descurce singur prin recultivarea poligonului existent supraincarcat si constructia unui polygon temporar de stocare a deseurilor pentru urmatorii 3-5 ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată