CONSECINȚELE CALAMITĂȚILOR NATURALE DIN 20 APRILIE LA CIMIȘLIA

167

   VIDEO:

 Consecințele  calamităților naturale din  20-21 aprilie curent, în raionul Cimișlia , nu au fost lichidate încă nici după o săptămînă.Dacă majoritatea arborilor căzuți la pămînt au fost evacuați, atunci pericolul cel mai grav, la moment sunt inundațiile din preajma bazinelor acvatice. În satul Ecaterinovca, albia rîului Cogîlnic s-a revărsat peste terenurile agricole din apropiere și a inundat aproximativ 200 de hectare de pămînt, sau 2/3 din semănături și cîmpuri care sunt pregătite pentru semănat. Potirivit primarului de Ecaterinovca- Efim Strogoteanu, această suprafață inundată ar fi fost mult mai mică, dacă rîul Cogîlnic ar fi fost curățat la timp.

VIDEO: NO COMMENT – INUNDAȚII LA ECATERINOVCA

În urma topirii zăpezii, a crescut considerabil și nivelul apei în iazul din satul Ivanovca Nouă, fapt care ar putea duce la prăbușirea digului de protecție. Pentru a evita acest lucru, autoritățile locale, au făcut mai multe canale de scurgere a apei din iaz. Totodată, a fost formată și o comisie de specialiști, care au evauat situația și au venit cu propuneri pentru ameliorarea ei. Cu toate acestea riscul unei inundații încă persistă, mai ales că nivelul apei din iaz, este aproximativ cu 2 metri mai înalt decît cel al solului cu case de locuit.

VIDEO: NO COMMENT – IAZUL DE LA IVANOVCA NOUĂ

Între timp, conducerea raionului Cimișlia, i-a convocat pe membrii comisiei pentru situații Excepționale, în mai multe ședințe. La ultima ședință, din 26 aprilie, s-a raportat că instituțiile publice din satele  Javgur, Albina, Ecaterinovca, Cenac, Mereni,Ialpug,  încă nu au fost conectate la rețeaua de telefonie fixă și internet.8 primării din 23 încă nu au în totalitate  curent electric.

În urma calamităților naturale, în raionul Cimișlia,  au rămas fără servicii de internet circa 50 la sută din abonații StarNet.

Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Cimișlia a constatat că unele serviciile abilitate cu responsabilitatea de a acționa prompt în condiții excepționale, nu au fost pregătite suficient. În acest sens, s-a luat hotărîrea de a face prescripții persoanelor responsabile de a asigura instituțiile din subordine cu echiamentul necesar, conform cerințelor legislației în vigoare.

14:13:52

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată