27 MARTIE- ZIUA UNIRII

92

O mînă de oameni cu inima română din orașul Cimișlia s-au adunat în dimineața zilei de 27 martie în fața monumentului Ștefan cel Mare pentru a marca Ziua Unirii Basarabiei cu România din 1918, declarată de Sfatul Țării. Cetățenii s-au adunat la îmdemnul societății cultural istorice Ștefan cel Mare și Sfînt din orașul Cimișlia. Acțiunea a fost deschisă de către președintele societății Anastasia Balmuș.

File din istorie au fost desprinse de către profesorul de istorie Ion Tașcă,  iar locuitorul satului Cenac Vasile Popovschi a interpretat un cîntec personal dedicat Unirii Basarabiei cu România.

Cei prezenți s-au încins într-o horă a Unirii și au scandat lozinci Patriotice.

Au urmat depuneri de flori la monumentul Ștefan cel Mare și Sfînt din centrul orașului Cimișlia, apoi cei prezenți au mers spre bustul lui Mihai Viteazul din oraș.

Cimișlienii au depus flori la bustul lui Mihai Viteazul, celui care a înfăptuit Unirea Principatelor României, Moldovei și Transilvaniei în 1600.

Pe parcursul zilei de 27 martie la Cimișlia, urmează o conferință științifică cu participarea elevilor și profesorilor liceelor din localitate, consacrată Unirii Basarabiei cu România, desfășurată în incinta liceului Mihai Eminescu din orașul Cimișlia. Se va încheia acțiunea cu o recepție festivă la restaurantul Cimișlia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată