Senaj pentru ovine – pentru prima dată în Moldova

246

Senaj pentru ovine – pentru prima dată în Moldova

Pentru prima dată în Moldova se pregătește senaj pentru ovine– un nutreț folosit în prezent tot mai mult în practica zootehnică pentu bovine . În fond este vorba de un nutreț conservat printr-o metodă nouă, care constă în însilozarea plantelor verzi la umiditate redusă (50-60 la sută) fără să se adauge substanțe ce stimulează fermentația lactică.

Această tehnologie nouă în Moldova pentru ovine se implementează de către fermierul Pavel Prisăcaru din or.Cimișlia.

Pentru a implementa tehnologia, fermierul din Cimișlia, a apelat la ajutorul colegului din satul Congaz, UTA Găgăuzia, Stepan Manol, care dispune de tehnică și utilaj performant.

Irina Prisăcaru, soția fermierului cimișlian, este de baștină din Kârgâztan. Deși la ei, nu se face brînză din lapte de oi (ele se cresc doar pentru carne), ea s-a învățat bine să facă brânză de oi în Moldova și este de un mare folos fermierului.

Pavel Prisăcaru face parte din clusterul zootehnic Ovi-Caprin Cimișlia- Basarabeasca (o asociere de crescători de ovine și caprine) și crede că după pilotarea tehnologiei de pregătire a senajului pentru ovine, ea vi fi replicată și altor fermieri din regiune.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată