video:
În incinta Spitalului raional Cimișlia, a fost deschisă o secție modernă de reabilitare medicală, unică în sistemul de spitale raionale în republică. În ea se vor reabilita persoanele care au suferit de o maladie acută, post-traumatism, infarct și altele. Pînă acum, acest serviciu de reabilitare era accesibil doar la Spitalul Republican de Neurologie și era un rînd de 6 luni pentru a fi plasat.
Mariana Florea: pacientul după ce a suferit de o maladie acută, care poate să se finalizeze cu consecințe grave asupra sănătății sale, ca exemplu după accidentele cerebrovasculare, atunci cînd oamenii în multe cazuri rămîn țintuiți la pat, nu opt cel puțin să-și asigure alimentarea și îngrijirea personală. Profilul de reabilitare este destinat ca persoana după așa suferințe să poată beneficia de niște servicii care să-i ajute să se reîntoarcă la viață.
În anul 2014, cînd s-a inițiat această idee- serviciul medical de reabilitare a fost susținut de ministerul sănătății și de comunitatea medicală din Elveția, care au dotat cu echipament și utilaj medical spitalul, dar și au asigurat instruiri de personal. Drept continuare a acestei modernizări a Spitalului Cimișlia, este și secția actuală de reabilitare care s-a plasat într-un spațiu care staționa.
Mariana Florea: este foarte important ca noi să modernizăm și să creem condiții medico-sanitare pentru pacienți cât mai confortabile, ca să corespundă atât confortului de sănătate cât și confortului moral și psihologic al pacientului. Dezvoltare înseamnă că la fiecare etapă să îmbunătățești serviciul prin anumite aspecte de organizare.
Secția de reabilitare a fost asigurată cu paturi speciale, mobile din contul ajutorului umanitar al Asociației Norge Moldova din satul Selemet, cu sprijinul norvegienilor. Costul estimativ al unui pat este de circa 60 mii lei. Valoarea totală a investițiilor pentru deschiderea secției de reabilitare la Cimișlia, este de 1 milion 500 mii lei, dintre care 1 milion 200 mii lei au fost alocați de Consiliul Raional Cimișlia și 300 mii lei din bugetul Spitalului Raional.
Maxim Colța: cred că demult se aștepta acest lucru.Bani niciodată n-ajung, dar dacă te strădui să faci lucruri bune, îți ajung. Noi încă odată ne-am convins câte dorințe de a face lucruri bune sunt la această doamnă- Mariana Florea-și când apelează la noi, nu vine cu chestii personale, dar pentru popor și dezvoltarea acestei instituții.
Ion Țurcanu: această secție de reabilitare, care este unica pe republică, este numai în raionul Cimișlia și este un model pentru toate raioanele din republică.Felicit toți cetățenii din raion cu această ocazie, pentru că această secție este în primul rând pentru ei. Desigur, condițiile sunt foarte bune și pentru lucrătorii medicali din secție.
De serviciile secției de reabilitare medicală la Cimișlia, vor benefica peste 600 de pacienți anual. Secția dispune de 24 de paturi și o echipă de medici și asstente pregătite în domeniu.
Dumitru Dvorniciuc: reabiitare constă în faptul că să beneficieze pacienții după accidente vasculare cu hemipareză, hemiplegii, cu dureri spinale, lombargii, după intervenții chirurgicale spinale, pacienții după traumatisme cranio-cerebrale grave, cu probleme la sistemul articular și multe alte care prevăd un tratament pur de reabilitare.
Astfel, Spitalul Raional Cimișlia a mai făcut încă un pas pentru a deveni spital de nivel regional. Conducerea raionului Cimișlia și a spitalului își doresc acest lucru și pas cu pas modernizează instituția medicală.
Vezi evenimentul în întregime aici