La Cimișlia, comunitatea medicală din republică, a desfășurat un dialog de politici în Sănătatea Mintală, cu genericul “Direcții Strategice de Dezvoltare a Serviciilor Comunitare de Sănătate Mintală în Republica Moldova”. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului MENSANA– ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, în parteneriat cu Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Consiliul Raional Cimișlia. Reforma sistemului de sănătate mintală, inițiată în Moldova în anul 2014, a inclus inițial 4 centre- Soroca, Orhei, Cahul și Cimișlia.
Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Cimișlia a fost renovat și dotat cu tot echipamentul necesar, specialiștii din sănătatea mintală și din asistența medicală primară au participat la instruiri extensive și aprofundate atât în țară, cât și peste hotare. Experți naționali și internaționali evaluează periodic activitatea Centrului, care monitorizează circa 1500 de beneficiari activi și pasivi din raionul Cimișlia.
Centrul comunitar de îngrijiri în sănătatea mintală prevede diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală, o echipă multidisciplinară (psihiatru, psiholog, asistent social, asistente medicale) care monitorizează starea pacienților, inclusiv prin vizite la domiciliu, micșorarea numărului de internări în Spitalele de Psihiatrie.
Potrivit specialiștilor, Cimișlia a reușit să devină un exemplu de aplicare a modelului comunitar de sănătate mintală, unde beneficiarul are parte de tratament, suport, monitorizare a stării de sănătate în comunitate, alături de familie și cei dragi.
În prezent, în lume peste 450 de milioane de persoane au tulburări mintale și de comportament, inclusiv depresie, shizofrenie, epilepsie, demență. În regiunea europeană, tulburările mintale constituie 36% din cauze ce duc la dizabilitate iar în Republica Moldova -25 % . La noi în țară, la evidență psihiatrică se află în prezent circa 60 de mii de pacienți.