Reprezentanții FAO au vizitat școlile de câmp din raioanele Cimișlia și Basarabeasca
Reprezentanții FAO -Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite – au vizitat Școala de Câmp din raionul Cimișlia – la Ferma de ovine a antreprenorului Vasile Bâlbă din satul Valea Perjei.
Programul FAO vine în contextul semnării la Paris a Acordului privind schimbările climatice, acord la care Republica Moldova este parte semnatară alături de alte 176 de state ale lumii, și se încadrează într-o strategie globală de adaptare a agriculturii la schimbările climatice și atenuare a amprentei agriculturii asupra mediului. Vasile Bâlba, fermier din s.Valea Perjei, Cimișlia
În cadrul suportului complex pentru fermierii mici și mijlocii una din componentele esențiale este educația fermierilor prin școlile de cîmp, o inițiativă a FAO implementată în ultimii ani și care este eficientă în prezent. Tudor Robu, reprezentant adjunct al FAO pentru Republica Moldova FAO contribuie financiar și oferâ suport în identificarea altor donatori externi pentru fermierii din Republica Moldova.
Raimund Jehle – Representant FAO in Moldova Scoala de câmp, sprijinită financiar de FAO, presupune și un schimb de experiență între fermierii din teritoriu. Nicolae Strogoteanu, fermier din satul Gradiște, susține că are ce învăța de la Vasile Bâlba.
Nicolae Strogoteanu, fermier din satul Gradiște Antreprenorului Vasile Bâlbă din satul Valea Perjei este unul din primii fermieri care a importat noua rasă de ovine din Franța, Rasa Lacoune (Lacon) . Din cele cca 200 de capete de această rasă mai mult de jumătate sunt ale lui Vasile Bâlba. Vasile Bâlba, fermier din s.Valea Perjei, Cimișlia
Oile de rasa Lacoune (Lacon) dau un lapte mai gras și gustul brânzei de oae e ceva specific. Reprezentantul FAO l-a sfătuit pe fermier să ridice prețul la brânză de la 130 lei per kg la 160-180 lei, deoarece este o brânză mai grasă și mai deosebită pe piața Republicii Moldova. Vasile Bâlba, fermier din s.Valea Perjei, Cimișlia Rasa Lacoune (Lacon) s-a creat în Franţa în regiunile montane, cu clima destul de umedă şi vegetaţie foarte bogată, în urma selecţiei şi alimentaţiei avansate. Este destinată producţiei de lapte şi de carne. În ultimele două decenii se consideră prototipul raselor de ovine moderne specializate pentru producţia de lapte.
Vasile Bâlba, fermier din s.Valea Perjei, Cimișlia Fermierul implementează tehnologii moderne pentru creșterea ovinelor, precum ar fi mulsul mecanizat, ciobanul electric pentru supravegherea ovinelor în câmp deschis. În aceiași zi Raimund Jehle și Tudor Robu – Representanti FAO in Moldova, au efectuat o vizită de documentare și la o fermă de ovine din satul Sadaclia, raionul Basarabesca.
Această activitate a fost organizată de AO Dezvoltare prin Implicare și Clusterul ”OviCaprin Cimișlia-Basarabeasca”, cu sprijinul financiar al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).