Raport de analiză a Bugetului Inițiativelor Civice în orașul Cimișlia

239

https://drive.google.com/file/d/1Dx0IK0PeyEVM2f7IWN3q34rndJFZetfU/view?usp=sharing

Scopul analizei este de a evalua și monitoriza implementarea proiectelor de dezvoltare ale orașului Cimișlia cu participarea cetățenilor și a părților interesate în perioada 2019-2023, oferind o imagine comprehensivă a alocării resurselor bugetare și evaluând eficiența colaborării între administrația locală, cetățeni și alte părți interesate.

Obiectivele analizei includ:
1.
Evaluarea alocării resurselor bugetare către proiectele de dezvoltare comunitară în perioada menționată.
2.
Analiza gradului de implicare a cetățenilor și a părților interesate în procesul de luare a deciziilor privind bugetul și dezvoltarea proiectelor.
3.
Evaluarea eficienței și eficacității proiectelor implementate în cadrul bugetului participativ.
4.
Identificarea lacunelor și elaborarea recomandărilor pentru promovarea guvernării participative și îmbunătățirea procesului de dezvoltare comunitară în orașul Cimișlia.

Capitolul dedicat priorităților de finanțare arată tipurile de proiecte ce urmează să fie susținute.
Procedura de aplicare este detaliată în al patrulea capitol. Aceasta procedură permite grupurilor de inițiativă și asociațiilor obștești din Cimișlia să depună propuneri pentru proiecte.

Din 2019 valoarea maximă per proiect a fost de 10.000,0 lei alocate de primărie cu finanțare din partea aplicantului cu cel puțin 35% din valoarea totală a proiectului. În anul 2024 valoarea maximă per proiect alocată de către primărie este 400.000,0 lei și cel puțin 15% din valoarea totală din proiect alocat de aplicant. Sumele pe ani pe proiecte sunt arătate în tabelul de mai jos.

Ca sugestii pentru primărie de a face procesul bugetar civic mai transparent, respondenții au propus:
1.
ca anunțurile referitoare la inițierea propunerilor de proiecte să fie difuzate pe toate canalele de comunicare disponibile. Acestea includ televiziunea locală, radioul, ziarele locale, pagina web a primăriei, panourile publicitare din oraș și sate, precum și pagina de Facebook a primăriei. De la un an la altul au fost folosite diverse metode de promovare, dar pentru a face programul mai transparent ar trebui utilizate toate instrumentele de comunicare disponibile. În ultimii ani promovarea se reduce doar la publicare pe paginile de socializare a primăriei.
2.
să fie organizate adunări pe sectoare, unde să fie discutate obiectivele propuse pentru finanțare de către locuitorii orașului. Aceste întâlniri ar permite comunității să se implice activ în procesul decizional, să dezbată propunerile și să prioritizeze proiectele care răspund cel mai bine nevoilor locale. Această practică a fost realizată în primii ani, în care programul nu era cunoscut. Practica ar trebui continuată în zonele care rămân pasive, și nu înaintează inițiative, cum ar fi satele din componența primăriei – Bogdanovca Veche, Bogdanovca Nouă și Dimitrovca.
3.
să se cunoască suma mijloacelor financiare depuse și să se vadă valoarea contractului câștigat de agent economic;
Aici în mare parte informația este publică prin site-urile achizitii.md sau tender.gov.md, totuși informația poate fi dublată pe site-ul primăriei sau rețelele sociale, îndeosebi pentru achizițiile de mică valoare.
1.
să fie anunțați cetățenii despre data și ora ședințelor comisiei, care evaluează proiectele propuse de cetățeni, spre finanțare;
2.
primăria să vină cu un raport anual despre cum a fost implementat Bugetul Civic pe anul respectiv. 97 % din respondenții sondajului, au menționat necesitatea prezentării unui raport anual cu privire la implementarea BIC. De menționat că pentru anul 2023, a fost prezentat către consiliul local raportul de implementare a programului14. Acesta a fost unul succint, publicat doar sub forma unui proiect de decizie, pe site-ul primăriei și pe actelocale.gov.md, iar prezentarea unor date sub formă de infografice care să cuprindă cele mai relevante informații, ar fi dus la o mai bună cunoaștere cu privire la investițiile realizate în cadrul programului. Acest aspect se regăsește și printre doleanțele cetățenilor identificate în cadrul sondajului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată