MONITORIZAREA MASS-MEDIEI DIN GĂGĂUZIA

Reprezentanți ai Administrației Publice Locale, asociațiilor obștești și mass-mediei locale din raioanele Cimișlia, Basarabeasca, Taraclia și UTA Găgăuzia, s-au adunat la 6 august la o masă rotundă la Comrat pentru a discuta rezultatele monitorizării mass-mediei locale din Găgăuzia.

172


Acțiunea face parte din proiectul Asociației Obștești Prospect din orașul Cimișlia – “Sensibilizarea opiniei publice cu privire la libertatea de exprimare și accesul la mass-media locală, în regiunea de sud a Republicii Moldova ” sprijinit financiar de către Freedom House.
Experții în monitorizare media au menționat că, în pofida faptului că potrivit recensământului populației din 2014, peste 55% din populația UTA Găgăuzia au declarat că limba vorbită în teritoriu este limba găgăuză, peste 90 la sută din informații sunt difuzate de către mass-media locală în limba rusă. Ziarul Adunării Populare a Găgăuziei – “Vesti Găgăuzii ”- în perioada iunie-iulie, a publicat un singur articol în limba găgăuză, restul în rusă. Portalurile de știri, GăgăuzInfo.md și GăgăuzMedia.md, Comrat.md, emit doar în limba rusă. O excepție în acest sens, este postul de televiziune ATV Comrat, la care edițiile de știri în varianta română constituie 55%, în raport cu cele 45 la sută în limba rusă. Se datorează acest fapt schimbului de știri cu alte posturi locale de televiziune din Republică.
Monitorizarea desfășurată scoate în evidență discrepanța în reflectarea bărbaților și femeilor în materialele mass-media. Primii au un avantaj de circa 70% în majoritatea mijloacelor de informare în masă din Găgăuzia. Un motiv al acestei situații, potrivit participanților la discuție, este că majoritatea funcțiilor de conducere le dețin bărbații.
Potrivit unui sondaj, cu 300 de respondenți, prin intermediul telefonului fix, desfășurat în cadrul proiectului, s-a stabilit că de cea mai mare încredere dintre mijloacele mass-media din Găgăuzia se bucură posturile de televiziune și radio, care sunt urmate de către ziare și web siteuri, deși în clasificarea preferințelor ca surse de informații, întîietatea o deține televiziunea, urmată de web siteuri și la sfîrșit se poziționează ziarele.Următoarea masă rotundă similară va avea loc la începutul lunii octombrie în orașul Taraclia.

Urmăriți desfășurat emisiune TV aici

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată