INIȚIATIVE CULTURALE ȘI BANII

91

Cultura continuă să joace rolul cenușăresei, adică i se alocă din buget ceea ce rămîne printre degete. Principala problema in organizarea actiunilor culturale este lipsa banilor. De aceasta parere sunt locuitorii orasului Cimislia.

În primăria orașului Cimișlia, în anul 2017 s-au alocat circa 350 mii lei pentru organizarea acțiunilor culturale. Dacă raportăm banii alocați din buget la acțiunile culturale la cap de locuitor în orașul Cimișlia-  revine  cîte 23 de lei, iar la nivel de  raion, si mai putin, doar cîte 2 lei de locuitor.

O altă cale de finanțare a evenimentelor culturale sunt granturile și proiectele. Cu regret, la acest capitol raionul Cimișlia stă iarăși slab. Aici putem menționa doar proiectul Centrului Național de Cinematografie pentru anul 2017 pentru Radu Corlăteanu- directorul Casei de Cultură Cimișlia.

O alternativă de desfășurare a acțiunilor culturale, este colectarea de fonduri. Ansamblul Europa din Cimișlia, are deja o experiență în acest sens. Media TV Cimișlia i-a susținut informațional în această campanie.

Colectivul a reușit să colecteze suma necesară pentru a participa la festivalul Slaveanskii Bazar, ediția 2017 din Belorusi. Ansamblul Europa s-a întors cu trofeu- locul 2 la compartimentul Evoluarea Copiilor.

În prezent, ansamblul a lansat o nouă inițiativă de colectare de fonduri pentru a participa la un festival de dans sportiv de majorete din România. Inițiativa cimișlienilor a fost susținută pe facebook și de alte colective și publicații- portalul diez, platforma Guvern24, și altele.

Bani pentru activitățile culturale se pot găsi. E nevoie de bătut în ușă, de insistat și de convins populația- inițiativele tinerilor în cultură, merită să fie susținută.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată