Cea de a cincea ediție a Festivalului Național al Strugurelui desfășurat la Cimișlia a avut loc la 3 septembrie. Organizatorii – Consiliul Raional Cimișlia, Ministerul Agriculturii- au dorit ca la expoziție să fie și soiurile de struguri tîrzii.Viticultorii din regiunea UTA Găgăuzia, raioanele Hîncești, Leova, Căușeni Ștefan Vodă, Ialoveni și din alte localități, au adus la sărbătoare tot ce au avut mai bun.
Alături de producătorii de struguri, prezenți la sărbătoare au fost și oamenii de știință care produc și testează soiuri de struguri de masă în Republica Moldova, specialiști ai Agenției de Dezvoltare Rurală care școlarizează viticultorii, cît și reprezentanți ai exportatorilor de struguri.
Cea mai activă localitate la Festivalul Strugurelui a fost primăria satului Nou. Aici într-un cort improvizat au fost întîlniți vizitatorii cu zîmbet, cîntec, voie bună și struguri de pe podgoriile satului.
Sărbătoarea a culminat tradițional cu concursul “Cel mai mare strugure al anului 2017”. Lupta pentru premiu s-a încins între proprietarii strugurilor cu mai mult de 3 kg. Cel mai greu strugure s-a dovedit a fi ciorchinul de soiul Roșfor al viticulorului Postică Nicolae din Costești Ialoveni cu o greutate de 3,4 kg. La licitație cel mai mare strugure a fost vîndut cu 550 de lei.
Festivalul Strugurelui a devenit o carte de vizită pentru raionul Cimișlia. Ajuns la a V-a ediție, festivalul are drept scop promovarea culturii strugurilor de masă și facilitarea comercializării strugurilor atît în țară cît și peste hotare.
Sărbătoarea strugurelui a fost întregită de către evoluarea ansamblurilor de dansuri și cîntece locale cît și a artiștilor cu renume cum ar fi formația Catharsis, Maria Iliuț și ansamblul Crenguță de Iederă.
Vezi evenimentul în întregime aici