De educația deținuților din Penitenciar se ocupă femeile.

1.096

LOGO Moldova+ Educație și Toleranță

În Penitenciarul nr.3 din Leova își ispășesc pedeapsa 374 de deținuți pentru săvîrșirea infracțiunilor grave și excepțional de grave. În această muncă de educație a deținutilor sunt încadrate și 20 de femei angajate a penitenciarului, care potrivit conducerii, dar și deținuților, sunt mai sensibile și mai tolerante in procesul de educatie. Aici permanent au loc intrevederi cu detinutii, ateliere de informare si activitati culturale. O parte din detinuti sunt incadrati in activitati de confectionare a luminarilor decorative, aplicatiilor din hirtie, cultivarea florilor .
 
[wowslider id=”17″]
 
Rodica Verdeș a început să lucreze la Penitenciarul nr.3 din Leova , după absolvirea Universității din Chișinău. Inițial ca persoană civilă, iar în present este déjà locotenent major de justitie și șefă de sector al Penetenciarului . Ea desfasoara activitati educationale cu detinutii din penitenciar.
 

Rodica Verdeș desfășoară activități educaționale cu deținuții din penitenciar
Rodica Verdeș desfășoară activități educaționale cu deținuții din penitenciar
Rodica susține, că deținuții din penitenciarul de tip închis, în care-și ispășesc pedeapsa pentru săvîrșirea infracțiunilor deosebit și exceptional de grave , și-au primit deja sentința, iar acum în penitenciar au nevoie de reabilitare psihologică.

 

Din cei peste 116 angajați ai Penetenciarului din Leova, cca 20 % sunt femei. Oxana Sperciuc este asistentă socială în penitenciar. Zilnic către ea se adresează deținuții pentru a perfecta documente- fie buletin de identitate, certificat de căsătorie sau divorț. Contingentul din penitenciar e deosebit și e nevoie de cunoștințe psihologice în dialogul cu deținuții.

 

 

Deținuții primesc dreptul de a se intîlni cu familia ( cu soția, copii) periodic de la cîteva ore pînă la 3 zile. Sunt plasați in odăi special amenajate și sunt sub supravegherea unei angajate a penetenciarului-Natalia Gavriloaie.

 

Natalia Gavriloaie- sergent superior

Natalia Gavriloaie

“În camera unde se acordă întrevederi, sunt scaune, masă, pat unde să se odihnească, un dulap pentru a-și lăsa hainele personale”.

 

Deținuții au odăi speciale, unde participă activ în ateliere, seminare de instruire, activități artistice și sportive.

 
[wowslider id=”18″]
 

Ludmila Babă, felcer la penitenciarul nr 3 din Leova, nu face diferență între deținuți. Pentru ea, toți sunt pacienți.
 

 
Deținuții care participă la activitățile educaționale din cadrul penitenciarului, primesc și diplome pentru rezultatele obținute.
 



În ultimii ani, se mărește numărul de femei angajate la serviciu în penitenciar, pentru că se depășește stereotipul că aici lucrează doar bărbați, susține Iurie Țurcan- șef adjunct al penitenciarului din Leova:

Iurie Țurcan- șef adjunct al penitenciarului din Leova
Iurie Țurcan- șef adjunct al penitenciarului din Leova

“Ceea ce ține de activitatea psihologului, să nu uităm că doamnele în primul rând sunt mame, ele sunt mai receptive, mai atente și mai profund pot intra în retrăirile sufletești ale bărbaților, chiar dacă sunt condamnați, chiar dacă unii din ei vor s-o facă pe durii, sunt până la urmă aceeași oameni, cu aceleași retrăiri sufletești ” 

Pentru educația moral-spirituală a deținuților, pe teritoriul penitenciarului din Leova activează și o biserică.


Practica demonstreaza, ca femeile se descurca mai bine cu activitatile de educatie in penetenciar, sunt mai tolerante si astfel se evita conflictele din penitenciar.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată