Cum să îmbunătăţim managmentul deşeurilor managere solide în localitatea Satul Nou, raionul Cimişlia

107

“Cum să îmbunătăţim managmentul deşeurilor managere solide în localitatea Satul Nou, raionul Cimişlia“- acesta a fost tema dezbaterilor publice, organizate de către ONG-ul local Pro Democraţia. Acţiunea a avut loc în cadrul proiectului Realizarea drepturilor omului pentru persoanele în etate din Republica Moldova prin promovarea drepturilor persoanelor în vîrsta în parteneriat cu HelpEge International.

Iniţiativa dezbaterilor a apărut de la ONG-ul local. Nadejda Tachii, liderul ONG-ului Pro Democraţia, a menţionat din start că în localitate sunt 2046 de locuitori, dintre care doar 917  persoane sunt incluse in în lista de achitare a taxei locale pentru colectarea şi evacuarea deşeurilor.În rest, sunt persoane plecate din localitate sau persoane scutite de taxa (batrîni mai în vîrsta de 75 ani, invalizi s.a. )

Potrivit deciziei Consiliului Local din 5 decembrie 2018, locuitorii satului Satul Nou achita taxa locală pentru colectarea şi evacuarea gunoilui cite 11 lei de persoanăpe lună.

Nadejda Tachii a mai precizat, că în localitate sunt 120 de personae care beneficiază de servicii de colectare a deşeurilor , dar nu achită taxa. Mai sunt 177 de personae care nici nu dau gunoi, şi nici nu achită taxa de evacuare. Astfel, cca 30% din populaţie nu achită taxa locală pentru gunoi.

Nadejda Tachii, ONG Pro Democraţia

La rîndul său, Vladimir  Ciobanu , directorul Întreprinderii Municipale servicii publice din localitate, afirmă că in aceste condiţii întreprinderea activează la limită. Din cei 11 lei plătiţi lunar de persoană pentru evacuarea gunoiului, cca 10 lei sunt direcţionati la achitarea serviciilor de arenda a transportului, pentru salarii si impozite.  Pentru dezvoltarea intreprinderii nu exită posibilităţi.

Vladimir    Ciobanu        , directorul Întreprinderii Municipale servicii publice Satul Nou

Primarul Satului Nou, Natalia Chistol, afirmă, că taxa locală pentru colectarea şi evacuarea deşeurilor nu este mare, este la nivelul altor localităţi din raion. Problema e că nu toţi cetăţenii din sat achită. Faptul că problema este examinată în dezbateri publice este în favoarea APL.

Natalia Chistol, primarul Satul Nou

Din luna Iulie 2019, deşeurile solide din Satul Nou nu se mai transportă la depozitul zonal din satul Mihailovca, pentru că locuitorii de acolo sunt împotrivă. Astfel Consiliul Local Satul Nou a identificat o nouă locaţie pentru groapa de gunoi în apropierea localităţii. Membrii ONG-ui local Pro Democraţia caută o soluţie de a-I motiva pe toţi cetăţenii să plăteasca taxa locală pentru evacuarea deşeurilor.

         Maria  Sofronovici, ONG Pro Democraţia

Potrivit Strategiei de management integrat al deşeurilor solide din Regiunea de Sud, urmează la nivel statal de construit în regiunea de Sud 3 subzone, una aparţinind raioanelor Cimislia, Basarabeasca, Leova şi Comrat. Platforma zonală urmează a fi amplasată între oraşul Cimişlia şi satul Mihailovca. Costul estimativ al proiectului este de 18 milioane de euro.Banii urmau să fie acordaţi prin credit de Banca Europeană şi cca 50% – din sursele Guvernului. De fapt, pînă azi nu s-a făcut nici studiul de fezabilitate.

Viorica Cuţitaru, specialist ADR Sud.

Cetăţenii prezenţi la dezbatere au propus să se revadă decizia Consiliului Local privind taxa locală pentru evacuarea deşeurilor în direcţia diminuării sau scutirii de plată pentru bătrîni li copii.

După o serie de lansări de săgeţi reciproce între cetăţeni şi administraţie, s-a convenit ca recomandările dezbaterilor să fie aduse la cunostinţa Consiliului Local Satul Nou şi puse în ordinea de zi pentru a solutiona  problema colectării şi evacuării deşeurilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată