CIMIȘLIA VA AVEA UN MONUMENT NOU

148


Cimișlia va avea un monument nou în centrul orașului. Acest lucru a fost stabilit în cadrul concursului primăriei Cimișlia, de selectare a schițelor pentru monumentul consacrat băștinașilor căzuți în cel de-al doilea război mondial. În atenția celor prezenți, consilieri orășenești, specialiști ai primăriei, Consiliului Raional Cimișlia, reprezentanți ai mass-mediei și ONG-urilor locale, au fost propuse 3 variante a monumentului, de către sculptorul Gheorghe Postovanu și arhitectorul Victor Sava. Schițele au reprezentat pentru prima variantă o troiță, pentru varianta a doua- un monument din piatră și bronz – statuia Maicii Domnului, pentru varianta a treia- o coloană de 7 metri în stil Brâncuși, finisată cu un stol de păsări din bronz. Coloana este presupusă să fie edificată din piatră de Cosăuți. Ultima variantă a și fost aleasă pentru a fi finisată ca monument.
Potrivit reprezentanților primăriei și autorilor proiectului, monumentul va fi instaurat în axa memorialului existent Maica Îndoliată, cu fața spre piața centrală a orașului. Urmează a fi definitivată chestiunea privind inscripțiile pe monument. Conslierii orășenești propun să fie făcute inscripții cu numele tuturor participanților celui de-al doilea război mondial din raionul Cimișlia- peste 1200 de persoane, indiferent pe ce front au luptat și în ce țară au căzut în luptă.
Potrivit primarului de Cimișlia- Gheorghe Răileanu, la moment nu se cunoaște definitiv volumul și costul lucrărilor de edificare a monumentului. Pentru început se propune de a colecta mijloace bănești de la cetățenii raionului Cimișlia, iar ulterior să fie alocți bani și din bugetul local. La moment în raionul Cimișlia sunt în viață 8 veterani ai celui de-al doilea Război Mondial.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată