FEERIA MUZELOR LA CIMIȘLIA

230

VIDEO: 

Liceul Ion Creangă din Cimișlia, pe timpuri Școala numărul 1, se bucură de absolvenții săi, care activează în domeniul artelor. Unii din ei- poetul Nicolae Dabija, actrița Ninela Caranfil, pictorii Victor Hristov și Alexandru Bulat, scriitoarea Alina Trofim, actorul Valentin Delinschi s-au întîlnit în incinta școlii de cîndva la un spectacol cu genericul Feeria Muzelor, prezentat de elevii instituției.

Ninela Caranfil- actriță
Nicolae Dabija- scriitor
Valentin Delinschi- actor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alina Trofim- poetă, doctor în științe
Victor Hristov- pictor

 

 

 

 

 

 

 

Rînd pe rînd, muzele muzicii, teatrului, dansului, artelor frumoase își anunțau prezența în scenă și invitau oaspeții la o discuție deschisă.

Pe scena improvizată a instituției,  elevii claselor primare au prezentat o piesă de teatriu în fața oaspeților.

Ninela Caranfil, absolventă a Școlii Numărul 1 Cimișlia, a rămas surprinsă de prestația micilor actori de la Cimișlia. Pentru a-i încuraja domnia sa a dăruit liceului mai multe CD-uri cu interpretarea versurilor lui Dumitru Matcovschi, Grigore Vieru, Nicolae Dabija și alți poeți.

AUDIO: Ascultă CD-ul „Cântare copilăriei / Cântare Limbii Române” cu versuri de Grigore Vieru dedicate copiilor şi Limbii Române, în lectura actriţei Ninela Caranfil, precum şi a elevilor Adelina şi Alexandru Andrei de la Liceul „Miguel de Cervantes”.

AUDIO: Ascultă interviul cu Ninela Caranfil:

 

 Actorul Valentin Delinschi i-a răscolit pe cimișlieni pînă la lacrimi recitînd poezia Satele Moldovei – o nostalgie despre copilărie, părinți  și localități care devin din ce în ce mai pustii.

AUDIO: Ascultă poezia recitată de Valentin Delinschi la liceul Ion Creangă Cimișlia:

Alina Trofim a demonstrat copiilor că se poate îmbina bine știința și cultura. Dumneaei este doctor în științe biologice, dar și poetă, inspirată de peisajele Cimișliei.

Cimișlienii se mîndresc cu Nicolae Dabija– poetul și scriitorul care a scris primele compuneri și poezii fiind elev la școala numărul 1 Cimișlia. Poetul a venit cu o bibliotecă întreagă de cărți scrise de dumnealui și editate în diferite țări. Printre ele, era și romanul Tema pentru Acasă- cea mai citită carte din Republica Moldova în anul 2016.

AUDIO: Ascultă interviul cu Nicolae Dabija la  Cimișlia:

Pe parcursul spectacolului, elevii liceului au prezentat dansuri, au recitat poezii, au interpretat la instrumente muzicale și au avut o exoziție de tablouri, demonstrînd astfel că spiritul muzelor și artelor în liceu continuă.

Liceul teoretic Ion Creangă din orașul Cimișlia solicită sprijinul primăriei, Consiliului Raional și Ministerului Educației de a deveni liceu cu profil de artă. La moment instituția are 2 clase cu profil pictură și o clasă cu profil dans.

 Toată întîlnirea o puteți vedea accesînd http://mediatv.canalregional.md/intilnirea-cu-oamenii-de-arta-la-liceul-ion-creanga-cimislia-partea-1

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată