„Laboratorul bunelor practici de anticorupție” ajuns și la Cimișlia

360

20 persoane, reprezentanți ai ONG-urilor din Regiunea Centru, reprezentanți ai Centrului Contact, parteneri s-au familiarizat cu bunele practici privind participarea cetățenilor și activitățile anticorupție în regiunea de sud a republicii.

Primul popas în drum spre Regiunea Sud a fost la Asociația Obștească ‘’PROSPECT’’ din or.Cimislia. Experiența asociației în prevenirea corupției la nivel local începe în anul 2020, când AO Prospect a monitorizat Planul Anticoruție al orașului Cimișlia 2016-2020, un proiect sprijinit de Transparency International. În perioada ianuarie – decembrie 2023, AO Prospect implementează proiectul ‘Campanie  de informare și conștientizare privind prevenirea corupției în regiunea Sud’, proiect finanțat de Uniunea Europeană și GIZ.

Potrivit lui Andrei Bargan, directorul AO Prospect Cimișlia, cca 50% din acțiunile proiectului déjà au fost realizate, dar să vorbim de un impact încă e devreme. Totuși, implicarea a peste 100 de tineri în dezbateri interacttive  (format Karl Popper) în liceele din Cimișlia, Leova și gimnaziul din satul Porumbrei, raionul Cimișlia la tema Există corupție în Educație a demonstrate că tinerii cunosc situațiile de corupție pasibile în domeniul educației, știu cum să le prevină. Formatul dezbaterilor, Quiz-urile privind prevenirea corupției au făcut tema anticorupției mai accesibilă pentru tineri.

Campania de informare anticorupție în Regiunea de Sud cuprinde difuzarea de spoturi TV, emisiuni TV-Radio, articole în ziare locale, podcasturi, investigații jurnalistice, materiale de promovare pe rețelele sociale s.a. acțiuni, care va informa peste 15 mii de cetățeni din Rergiunea de Sud despre pericolele corupției, mecanismele și instrumentele de prevenire a corupției în domeniile Educație, ocrotirea sănătății și agricultură.

Experiență AO Prospect  Cimișlia privind monitorizarea Planurilor Anticorupție la nivel local, datorită schimbului de experiență cu colegii OSC din regiune Centru, va fi diseminată și în alte localități din Republica Moldova.

Vizita colegilor din centrul Republicii Moldova a continuat la Comrat- Vizită la AO “Media Birlii – Uniunia Media” și la Centrul Pro-Europa Comrat

Vizita de studiu în Regiunea de Dezvoltare Sud „Laboratorul bunelor practici de anticorupție” s-a desfășurat în cadrul proiectului „Societatea civilă împotriva corupției”, sprijinit de Uniunea Europeană

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată