MUNCA NEREMUNERATĂ ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚII – o șansă de reintegrare socială pentru persoanele în conflict cu legea.
Munca neremunerată în folosul comunității este o pedeapsă penală/sancțiune contravențională, stabilită de instanța de judecată, care constă în antrenarea condamnatului/contravenientului la muncă gratuită socialmente utilă, în afara serviciului de bază sau orelor de studii, fără a-i cauza suferințe fizice sau a-i leza demnitatea.
Munca neremunerată în folosul comunității, ca pedeapsă alternativă la detenție se axează pe principiul că pedeapsa trebuie să se realizeze în condițiile integrării sociale și nu a izolării.
Pedeapsa penală/sancțiunea contravențională sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității se stabilește pe un termen de la 40 la 240 de ore și se execută de la 2 la 4 ore pe zi. În cazul condamnatului/contravenientului care nu este antrenat în activități de bază sau de studii, poate fi executată până la 8 ore pe zi. În cazul eschivării cu rea-voință de la munca neremunerată în folosul comunității, aceasta poate fi înlocuită cu închisoare/arest contravențional.
Munca neremunerată în folosul comunităţii se execută la obiecte cu destinaţie socială de la locul de trai al condamnatului/contravenientului sau din alte locuri, respectiv pe teritoriul satului, comunei, orașului, municipiului, raionului sau al unităților administrativ-teritoriale învecinate cu cele unde își are locul de trai condamnatul/contravenientul, determinate de organul de probațiune, în comun cu autoritățile administrației publice locale.
În acest sens, Biroul de Probațiune Cimișlia în prezent a lărgit lista obiectelor cu destinație socială și respectiv tipurile de lucrări, astfel, încît natura activității desfășurate de către persoanele condamnate/sancționate este diversă.
Avantajele pedepsei/sancțiunii muncă neremunerată în folosul comunității sunt: reducerea ratei recidivei, economisirea banilor, resurselor materiale şi umane, condamnatul are posibilitatea de a rămâne în familie şi a avea grijă de ea, de a păstra locul de muncă sau de a face studii, plăteşte impozite, posibilitatea de a evita închisoarea, răscumpărarea prin muncă a daunei pe care a pricinuit-o prin imfracțiuni.
Pe parcursul anului 2023 în Biroul de probațiune Cimișlia au parvenit spre executare 140 hotărîri ale instanțelor de judecată cu aplicarea pedepsei/sancțiunii sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității. După calculele efectuate pe parcursul anului 2023 persoanele care au lucrat în folosul comunității au executat lucrări în valoare totală de 171,893 lei, respectiv această sumă reprezintă economii la bugetele primăriilor din raionul Cimișlia.
Parascovia MOCANU
Șefă al Biroului de probațiune Cimișlia