Bugetul Inițiativelor Civice (BIC) la Cimișlia crește în fiecare an
Bugetul Inițiativelor Civice (BIC) la Cimișlia crește în fiecare an
Anatolie Graur, locuitor al orașului Cimișlia de pe strada Soarelui, spune că strada unde locuia pînă nu demult mai degrabă semăna cu o rîpă din deal pînă în vale. Pe jos nu reușeai să mergi, nemaivorbind, de o ambulață sau alt transport.
Strada Soarelui nu este în planul de dezvoltare al orașului în viitorii 5 ani. Soluția a venit de la BIC- o practică de 4 ani deja a orașului Cimișlia de bugetare participativă –cînd cetățenii pot aplica proiecte de infrastructură, amenajare în limita de cca 300 mii lei cu condiția contribuției cetățenilor de minim 15-25%. Grupul de inițiativă locală a aplicat un miniproiect de reabilitare a străzii Soarelui de cca 350 mii lei. Conform devizului de cheltuieli, 300 mii lei a alocat primăria orașului, iar cca 50 mii lei- cetățenii. Astfel, în cîteva luni, problema a fost soluționată- strada Soarelui betonată și practicabilă.
Și locuitorii străzii Mihai Sadoveanu din Cimișlia s-au unit și au aplicat un proiect de reabilitare a străzii în variantă albă- cu pietriș. Costul total al lucrărilor a fost de cca 200 mii lei, dintre care 25 mii lei au contribuit cetățenii.
În acest an, prin această metodă a BIC în primăria Cimișlia s-a mai reparat o porțiune de drum de pe strada Vaarlam în variantă beton, îmbrăcămintea asfaltică -acces la cartierul Basarabia. Totodată, se aplică prin BIC și la miniproiecte de pînă la 25 mii lei- de amenajare și activități socio –culturale. În anul 2022 au fost aplicate 8 de astfel de miniproiecte, dintre care 6 au fost acceptate și finațate. Este vorba de dezvoltarea terenurilorde joacă pentru copii, amenajarea spațiilor verzi, spațiilor de odihnă, iluminat stradal s.a. miniproiecte. Scuarul Vasile Alecsandri din orașul Cimișlia deja al treilea an beneficiază de sprijin în cadrul BIC.
BIC a permis locuitorilor blocurilor de locuit din oraș să se implice singuri în amenajarea curților- s-au construit terenuri de joacă, s-au pavat trotuarele, căile de acces către clădiri.
BIC și-a demonstrat eficiența la Cimișlia. Contribuția cetățenilor în amenajarea orașului a devenit o competiție sănătoasă, dar și o formă d e implicare a cetățenilor în soluționarea problemelor, un aport la bugetul primăriei. Doar în anul 2021, din cei cca 2 mln de lei alocați prin BIC, peste 400 mii lei au fost contribuția cetățenilor cea ce constituie 24 %.
Pe an ce trece volumul BIC în orașul Cimișlia crește. Dacă acum patru ani- în 2019 cota parte a BIC constituia doar 0,16% din bugetul anual al primăriei Cimișlia, apoi în 2020- 1,4%, în 2021- 2,8%, în 2022- 3,2%, iar pentru anul 2023- cota va depăși de 3%, dar în sumă bănească va fi mai mare precum în anul 2022 cu cca 0,5 mln lei. Este vorba de un BIC de cca 2 MLN LEI DIN BUGETUL TOTAL anual AL PRIMĂRIEI CimiȘlia de peste 66 mln lei pentru a.2023.
Practica BIC, a BP a cetățenilor din or.Cimișlia a fost deja preluată de localitățile Gura Galbenei, Selemet din raionul Cimișlia, alte cîteva zeci de localități din Regiunea de Sud a Republicii Moldova.
